Pismo Alberta Einsteina koje je napisao sestri Maji prodano je na aukciji u Jeruzalemu za 39.360 dolara (oko 256.000 kuna), piše The New York Times.

U pismu iz 1922. godine, dakle desetljeće prije nego što su nacisti preuzeli vlast u Njemačkoj, vidljivo je kako poznati fizičar strahuje zbog rasta nacionalizma i nasilja u njegovoj zemlji.

Dolaze mračna vremena

„Dolaze za nas ekonomski i politički mračna vremena“, napisao je 43-godišnji Einstein svojoj sestri.

Einstein piše pismo za vrijeme svog bijega iz Berlina nakon ubojstva njegovog prijatelja Židova Walthera Rathenaua, njemačkog ministra vanjskih poslova. Kako je policija upozorila Einsteina da bi on mogao biti sljedeći, fizičar napušta Berlin i bježi na nepoznatu lokaciju na sjeveru Njemačke.

„Ovo je pismo specijalno jer je u njemu Einstein predvidio što će se za deset godina dogoditi u Njemačkoj“, rekao je Meron Eren, osnivač aukcijske kuće Kedem Auction House u Jeruzalemu, piše Deutsche Welle.

„Nitko ne zna gdje sam“

Iako na pismu nema adrese pošiljatelja, stručnjaci aukcijske kuće Kedem Auction House smatraju da ga je Einstein napisao dok je u njemačkom lučkom gradu Kielu čekao brod za Japan.

„Nitko ne zna gdje sam. Svi misle da sam nestao“, napisao je Einstein. „Dobro sam, unatoč svim antisemitima među mojim njemačkim kolegama.“

Albert Einstein primio je Nobelovu nagradu za fiziku samo tri mjeseca nakon što je napisao ovo pismo.

Identitet osobe koja je kupila pismo nije poznat.

Nacisti su 1933. godine došli na vlast u Njemačkoj, pokrenuli kampanju protiv Židova i uveli antisemitske zakone. U to vrijeme, Einstein je predavao u inozemstvu. Odrekao se njemačkog državljanstva i emigrirao u Ameriku gdje je živio do smrti.