Muškarac kojeg je Egipat opisao kao pristašu "ekstremističkih ideja", priveden je jučer nakon što se nedaleko američkog veleposlanstva u glavnom gradu Kairu zapalila boca u njegovom ruksaku koja je sadržavala zapaljive kemikalije.

Egipatske sigurnosne službe priopćile su kako sumnjaju da je muškarac bacio eksplozivnu napravu pored teško utvrđenog veleposlanstva u centru egipatske prijestolnice, prenosi Al Jazeera. 24-godišnji muškarac planirao je "iskoristiti zapaljivi kemijski materijal" u "neprijateljskom činu", prenosi CNN.

Ruksak koji je nosio na leđima odjednom se zapalio

Iako su neki svjedoci izjavili da je muškarac bacio eksplozivnu napravu koja se odbila o betonsku barijeru koja okružuje veleposlanstvo, na snimci s nadzorne kamere koja je objavljena vidi se da prolazi pored veleposlanstva, a ruksak koji nosi na leđima u jednom trenutku samo mu je eksplodirao, odnosno planuo.

Incident koji se dogodio oko 13.30 po lokalnom vremenu nije prouzrokovao žrtve a američko veleposlanstvo je na svom profilu na Twitteru napisalo da je normalno nastavilo s poslom nakon što je policija završila s istragom na mjestu slučaja.

Egipatska služba za informiranje je u izvješću imenovala osumnjičenika kao Abdullaha Aymana Abdesamea (24).

Policija brzo svladala napadača

"Uvodna istraga osumnjičenog povezuje s ekstremističkim idejama koje je planirao upotrijebiti kao "čin agresije", piše u izjavi.

Svjedokinja je rekla kako je čula eksploziju i zatim vidjela muškarca s ruksakom na leđima u plamenu blizu hotela Semiramis koji je dolazio cestom od veleposlanstva.

Sigurnosne snage su bacile muškarca na tlo kako bi ugasili vatru, rekla je svjedokinja.

Snimka CCTV-a koja je objavljena na društvenim mrežama je prikazala čovjeka u crnoj majici koji kleči na ulici okružen policijom i slučajnim prolaznicima. On je skinuo hlače prije nego što ga je policija odvela, a kasnije se na snimci može vidjeti kako priča s policijom s majicom svezanom na glavi.

Incident se dogodio na cesti koja je djelomično blokirana betonskim kockama koje sprječavaju direktan ulaz s ulice na posjed veleposlanstva.

Ubrzo se nakon incidenta mogla vidjeti neuobičajeno velika prisutnost policijskih službenika u tom dijelu grada.