Američki državni tajnik Antony Blinken sastao se s ministrima vanjskih poslova Jordana i Egipta u Ammanu, jordanskoj prijestolnici.

Ključni trenutak ove presice bili su pozivi Jordana i Egipta na trenutni prekid vatre, ali je Blinken jasno dao do znanja da SAD ne podržava te zahtjeve.

"Primirje bi jednostavno ostavilo Hamas na vlasti, sposobnim da se ponovno grupira i ponovi ono što je učinio 7. listopada", odgovorio je američki šef diplomacije na pitanja novinara o tome.

"Izrael ima pravo na samoobranu, ali mora to pažljivo činiti"

"Samo prije nekoliko dana, visoki dužnosnik Hamasa izjavio je da je njihova namjera iznova ponavljati 7. listopada. Nijedna nacija, nijedan od nas to ne može prihvatiti", dodao je Blinken.

Blinken je ponovno potvrdio pravo Izraela na samoobranu, ali je naglasio da je važno i kako Izrael to čini, odnosno da maksimalno pazi na civilne žrtve.

Kakva je budućnost Gaze bez Hamasa?

Egipatski i jordanski ministri vanjskih poslova upitani su je li bilo razgovora o budućnosti Gaze bez Hamasa.

Sameh Shoukry iz Egipta rekao je da bi takvi razgovori bili preuranjeni i da se fokus treba zadržati na trenutačnoj situaciji.

Ayman Safadi iz Jordana rekao je da je sadašnji fokus na zaustavljanju ovog rata i nije bilo moguće razmišljati o budućnosti kada nije bilo jasno kakva će Gaza ostati.

Safadi je jasno istaknuo da je potrebno cjelovito razmotriti sukob i da su potrebni razgovori o"povratku dvodržavnom rješenju.