Džihadisti iz BiH ubijeni su bojnim otrovima u napadima snaga Bašara al Asada koji su proteklih sedam dana usmjereni protiv terorista Islamske milicije, objavio je njemački dnevnik Badischer Zeitung iz Freiburga, pozivajući se na sirijske izvore i izvore islamskih militanata.

Kako javlja list, sirijske snage lojalne Asadu su iskoristile bojni otrov kao krajnje sredstvo obrane vojne baze Deir Ezor, jedine enklave na istoku Sirije koju Asad još kontrolira.

Snage opozicije, koje se protive Islamskog državi ali i Asadovom režimu, su prve javile da je Asad iskoristio kemijsko oružje, mada, kako piše Badische Zeitung, neovisne potvrde o ovim navodima još nema.

Naime, kako piše list, i Asadove snage su priznale da su ubile više militanata iz BiH, ali nisu navele ništa o tome da su oni ubijeni upotrebom bojnih otrova, prenijele su Nezavisne novine navodeći tvrdnje lista da su džihadisti napali vojnu bazu podcjenjujući snagu lokalnih sirijskih jedinica, a onda su doživjeli žestoki kontranapad sirijskih snaga.

"Mediji pod kontrolom sirijskih vlasti su prikazali kamione pune leševa islamskih boraca iz Francuske, BiH, Tunisa i Čečenije. Njihov identitet su dokazali prikazivanjem na televiziji iskaznica i osobnih dokumenata", istaknuto je u članku njemačkih novina.

Islamisti se na poraze ne žale samo zbog navodne upotrebe bojnih otrova od strane Asada, već i na pomoć američkih snaga sirijskom predsjedniku, a njemačke novine navode kako su ''puni ljutnje na svojim internet stranicama objavili da je tijekom napada Islamske države američko zrakoplovstvo bombardiralo njihove položaje oko Deir Ezora.

''Kao 'dokaz' za svoje tvrdnje da su se SAD priključile Asadu, postavili su komentar američkog veleposlanstva u Bagdadu o napadu na islamiste oko aerodroma", piše list.

Međutim, kako navodi Badische Zeitung, američko veleposlanstvo im je potvrdilo napade, ali su "pomalo cinično odgovorili da su Deir Ezor napali zato što se ukazala povoljna prilika da napadnu isturene položaje Islamske države".

I američki CBS navodi tvrdnje američkih službenih institucija da sirijski režim, koji SAD smatraju terorističkim, najranije od kolovoza ove godine sistematski koristi kemijsko oružje u borbi protiv militanata Islamske države, ali i opozicijskih snaga.