Poljakinja Anita Wlodarczyk (31) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u bacanju kladiva u Rio de Janeiru popravivši u finalu osobni svjetski rekord za 1.23 metara, dok je u utrci na 3000 metara sa zaprekama Ruth Jebet (19) osvojila zlato za Bahrein s drugim rezultatom svih vremena.

 

Wlodarczyk je apsolutna vladarica ženskog kladiva posljednjih godina, aktualna je svjetska i europska prvakinja, a u Riju je tomu pridodala i olimpijski naslov nakon što je prije četiri godine u Londonu bila srebrna. Do zlata je stigla na stvarno impresivan način, u trećoj je seriji bacila novi svjetski rekord koji sada iznosi 82.29 metara. Dosadašnji najbolji rezultat na svijetu od 81.08m ova Poljakinja je bacila 1. kolovoza prošle godine na domaćem terenu u Cetniewu. U petoj seriji Wlodarczyk je bacila 81.74m što je također bolje od dosadašnjeg svjetskog rekorda.

 

Mlada Ruth Jebet, inače rođena Kenijka koja trči za Bahrein, dominirala je utrkom na 3000m sa zaprekama, te je ostvarila više od 50 metara prednosti u odnosu na najbliže pratiteljice prije ulaska u posljednji krug u kojemu joj je preostala još samo borba sa štopericom u nastojanju da obori osam godina stari svjetski rekord od 8:58.81 minuta kojega je na Igrama u Pekingu postavila Ruskinja Gulnara Galkina. U samoj završnici tempo Jebet je ipak pao i ona je ciljem prošla u vremenu od 8:59.75 minuta što je drugi najbolji rezultat svih vremena.

No, Jebet nije za mnogo popravila vlastiti rekord, jer je 28. svibnja u Eugeneu trčala samo 22 stotinke sporije (8:59.97).