Sjednica Vijeća ministara BiH još nije zakazana, a predsjedatelj Zoran Tegeltija u New Yorku bi se trebao zadržati do 20. svibnja, dan nakon isteka zakonskog roka za raspodjelu sredstava.

Klub Bošnjaka zatražio je hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH na kojoj bi se raspravljalo o izdvajanju sredstava za održavanje izbora.

Dva dana su ostala do isteka roka. Postavlja se pitanje što će se dogoditi ako se ova situacija ne riješi do četvrtka i je li moguće odgađanje izbora.

Središnje izborno povjerenstvo nema što novo kazati. Čeka se 19. svibanj, a još postoji nada da će Vijeće ministara, makar telefonski, donijeti odluku kojom će se osigurati 12,5 milijuna KM za provođenje izbora. Podsjetili su nadležne što im je obaveza.
 

Rezultati Općih izbora 2018. godine su objavljeni 6. studenoga 2018. godine. U skladu s naprijed navedenim mandat članova predstavničkih tijela traje do studenoga 2022. godine, navode iz SIP-a.

Sjednica Vijeća ministara BiH još nije zakazana, a predsjedatelj Zoran Tegeltija u New Yorku bi se trebao zadržati do 20. svibnja, dan nakon isteka zakonskog roka za raspodjelu sredstava.

Prema Poslovniku, ukoliko predsjedatelj dvaput zaredom ne zakaže sjednicu, umjesto njega to mogu uraditi zamjenici. Posljednja telefonska sjednica održana je 13. svibnja, a Tegeltija je tada također bio u New Yorku. Zakazivanje sjednice može tražiti i Predsjedništvo BiH. Pošto se ništa od toga nije dogodilo, a pet je do 12, reagirali su i bošnjački izaslanici u Domu naroda.

Podnosimo zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda za koju predlažemo jednu točku dnevnog reda – osiguranje novčanih sredstava za provođenje općih izbora koji će se održati 2. listopada 2022. godine, rekao je Asim Sarajlić, izaslanik u Domu naroda PS BiH (SDA).

Pojedini parlamentarci krive HDZ za opstruiranje izbornog procesa. Druga opcija bila je da se donese proračun za 2022. godinu, kojim bi se osigurala i stavka za izbore. Priprema ga Ministarstvo financija i trezora, na čijem čelu je HDZ-ov ministar, Vjekoslav Bevanda. Iz njegovog resora novinari BHRT-a nisu dobili odgovor u kojoj fazi su proračunski propisi. Iz Ministarstva financija, Nacrt zakona o proračunu ide u Vijeće ministara. Nakon toga u Predsjedništvo, pa tek onda u Parlament na potvrdu u oba doma.

Oni koji su donositelji odluka moraju kazati zašto nema proračuna, zašto ne ide na sjednicu Vijeća ministara, koji je problem. On se jednostavno nigdje ne pojavljuje. Što je to, je li to možda neki nevidljivi tamo bojkot vezano za tako nešto ili je to neznanje, kaže izaslanik u Domu naroda PSBiH Mirko Šarović (SDS).

SIP ima opciju stavljanja ranije donesene odluke izvan snage, odnosno opciju odgađanja izbora. Zakonom je odgoda jasno regulirana, i ne podrazumijeva situaciju u kojoj se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi. Čak i kad bi se našao način, rok odgode je od sedam do 30 dana.

Imamo mi institut odgođenih izbora u Izbornom zakonu ali on se događa u onim slučajevima ako se na dan održavanja izbora na nekom biračkom mjestu u nekoj izbornoj jedinici nisu mogli održati izbori radi izvanrednih situacija, poplava, potres itd, napominje za BHRT bivši član SIP-a BiH Vehid Šehić.

Osim ovih opcija, pojedini članovi SIP-a, ali i parlamentarci polažu nade u visokog predstavnika koji može nametnuti odluku kojom se od Vijeća ministara zahtjeva reakcija. Christian Schmidt do sada je mudro šutio. Spominjala se i opcija da OSCE priskoči u pomoć.

Ne želim spekulirati o tome što bi se moglo dogoditi u budućnosti, ali nadležna tijela BiH dužna su iskoristiti sva financijska sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi organizirali izbore. Međunarodna zajednica nije u poziciji da snosi te troškove, rekla je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Teoretski, do 19. svibnja predsjedatelj Vijeća ministara može sazvati telefonsku sjednicu na kojoj bi se donijela odluka o raspodjeli sredstava. SIP je računicu nedavno povećao za 800.000 KM, tako da sada traži 12,5 milijuna maraka za provođenje izbora. Nedavno su od Ministarstva financija tražili novac iz tekuće rezerve, ali je stigao odgovor da na računu ima tek 612.500 KM.

Dnevnik.ba