Prema studiji iz Velike Britanije, neke osobe s dugim covidom vjerojatno imaju skrivena oštećenja na plućima.

Znanstvenici su koristili novu metodu skeniranja plinom kako bi otkrili abnormalnosti na plućima koje se ne mogu vidjeti rutinskim pregledima. Analizirali su 11 osoba kojima nije bila potrebna bolnička skrb kada su se zarazili covidom-19, ali su nakon završetka bolesti imali dugotrajan problem s nedostatkom daha.

Stručnjaci navode kako ova studija daje neke odgovore na nejasnoće po pitanju dugog covida – stanja koje traje više tjedana nakon infekcije koronavirusom i koje se ne može objasniti nekim drugim uzrokom ili oboljenjima.

Problem s prijenosom kisika

Znanstvenici iz Oxforda, Sheffielda, Cardiffa i Manchestera usporedili su snimke skeniranja plinom i druge preglede pluća kod tri skupine ljudi. Među njima je bilo 11 osoba s dugim covidom koje su imale problema s otežanim disanjem, 12 koje su primljene u bolnicu nakon zaraze koronavirusom, ali bez simptoma dugog covida te 13 zdravih osoba koje su služile kao kontrolna skupina.

Svi sudionici istraživanja udisali su plin ksenon tijekom skeniranja magnetskom rezonancijom (MRI). Plin se ponaša na vrlo sličan način kao i kisik, ali se može vizualno pratiti tijekom skeniranja pa su stručnjaci uspjeli "vidjeti" koliko se efikasno kreće iz pluća u krvotok;, što je ključni dio prijenosa kisika po tijelu.

Otkrili da je za većinu ljudi s dugim covidom prijenos plina bio manje učinkovit nego kod kontrolne skupine. Kod onih koji su primljeni u bolnicu zbog covida su također uočene slične abnormalnosti, piše BBC.

"Ovo je vrlo važno istraživanje"

Specijalistica za plućne bolesti Emily Fraser kazala je da je frustrirajuće kada pacijenti dolaze u kliniku, a ona im ne može točno objasniti zašto imaju problema s disanjem, pogotovo kada RTG i CT ne pokazuju nikakve abnormalnosti.

"Ovo je vrlo važno istraživanje i stvarno se nadam da će nam pružiti neke odgovore", kazala je Fraser i dodala kako je važno znati da tretmani rehabilitacije i vježbe disanja mogu biti od velike pomoći tijekom dugog covida.

Treba napomenuti da se radi o maloj, pilot-studiji koja nije prošla recenziju neovisnih stručnjaka i da je u tijeku detaljnije istraživanje koje bi trebalo potvrditi ove rezultate.