Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić izjavila je da je pet godina izložena nezakonitom praćenju, te je potvrdila autentičnost audiozapisa razgovora sa šefom Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanom Mehmedagićem u kojemu je tražio da se obustava istraga o njegovim visokoškolskim diplomama.

"Ja znam pouzdano da mene od prvog dana protuzakonito prate, uhode i nadziru. I to traje pet godina. O svemu su obaviješteni i članovi međunarodne zajednice", rekla je Tadić u intervju za Face TV iz Sarajeva u subotu navečer.

Informacije o nezakonitom praćenju dobila je iz visokih obavještajnih krugova u BiH, navela je Tadić i dodala da su već neko vrijeme njezin radni i privatni prostor kao i vozila koja koristi ozvučeni.

Potvrdila je autentičnost svog razgovora s kontroverznim šefom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom.

"Mogu samo potvrditi da je konverzacija autentična. Naime, nije prvi put da sam osobno izložena protuzakonitom praćenju i prisluškivanju i to meni nije ništa novo", istaknula je Tadić.

Prošli tjedan više medija objavilo je audiozapis razgovora u kojemu šef OSA-e očekuje od glavne tužiteljice da makne tužitelja Olega Čavku iz istrage njegovih visokoškolskih diploma koje su se kasnije potvrdile krivotvorenima.

Nije poznat točan datum nastanka ovoga tonskog zapisa, ali sigurno je nastao prije uhićenja šefa sigurnosne službe zbog sumnji da je nelegalno stekao viosoškolsku diplomu.

U tom razgovoru Mehmedagić je iznio niz optužbi protiv tužitelja Čavke te je upozorio kako će iskoristiti sve mehanizme da se zaštiti. Pritom je sugerirao glavnoj državnoj tužiteljici da Čavku makne s njegovog predmeta.

"Meni je dužnost ako imam nešto da tebi dostavim na znanje da bi ga ti mogla skinuti ako bi mogao nanijeti štetu", rekao je šef OSA-e. On je pritom ustvrdio kako je spreman o navodnim podmetanjima izvijestiti javnost.

"Ja sam došao u fazu da sam prisiljen sve što imam obavijestiti javnost, jer je ovo udar na službu", izjavio je.

Mehmedagiću je poništena jedna visokoškolska diploma sa Sveučilišta u Banja Luci, a sredinom lipnja je bio uhićen zajedno s ravnateljem Američkog univerziteta Denisom Prcićem nakon što se utvrdilo da je i druga diploma kojom, raspolaže također krivotvorena.

OSA je priopćila kako je audiozapis nelegalno napravljen dodajući kako se radi o udaru na sigurnosnu agenciju, ali i samog ravnatelja Mehmedagića.