Državljani BiH od veljače 2022. godine će pored putovnice prilikom ulaska u Europsku uniju morati skenirati kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice te dati otisak četiri prsta jedne ruke.

Službena informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix.ba potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

“Europska komisija je donijela direktivu u cilju bolje zaštite vanjskih granica EU i povećanog obujma kriminala. Tzv. Morfing je kompjuterska tehnika koja mijenja fotografije lica na putnim ispravama. Dosadašnji sustavi zaštite i koji su danas aktualni su pokazali da je kriminal toliko napredovao da se mogu mijenjati fotografije na važećim putnim ispravama. Da bi se adekvatno odgovorilo na taj kriminal koji je posebno izražen za krijumčarenje ljudi što je trenutno zlatna koka za krijumčare donijela se odluka o pooštrenim mjerama“, kazao je Hoffman.

Zbog svega navedenog državljani trećih zemalja, odnosno onih koji nisu građani Europske unije će biti podvrgnuti utvrđivanju autentifikacije.

“Svi državljani trećih zemalja, a što je i BiH, od veljače 2022. biti će podvrgnuti dodatnim graničnim provjerama kroz to da će putnici koji prvi put budu prelazili granicu EU pored putovnice potvrditi identitet na način da će im biti skenirano lice te uzet otisak četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU“, objasnio je savjetnik direktora GP BiH.

Svaki sljedeći put državljani BiH, sve dok naša zemlja ne postane članica EU, će biti provjereni na način da moraju dati i digitalni otisak kažiprsta pri ulasku u neku od zemalja EU.

Na pitanje je li to znači da će državljani BiH u ljetnoj sezoni, kada vladaju velike gužve na granicama, morati davati otisak prsta pri ulasku u Hrvatsku, Hoffman odgovara potvrdno.

“Za nas je to posebno interesantno jer većina naših državljana putuje u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku putuje dalje u EU. Teško je sada spekulirati, ali sigurno da će to dodatno usporiti promet putnika iz BiH ka EU koji nemaju putovnicu neke od zemalja EU“, rekao je.