Ukrajinski vojni odredi zaduženi za upravljanje dronovima su sveprisutni u ratnoj zoni Bahmuta. Bez njih, napori Ukrajine da obrani grad u sukobima bili bi mnogo teži, možda i nemogući, piše Guardian. Međutim, trojica operatera bespilotnih letjelica koja su raspoređena u Bahmutu navode kako problem predstavlja činjenica da se Rusi sve uspješnije suprotstavljaju modelima dronova koje Ukrajinci najčešće koriste, onima kineskog proizvođača DJI.

"Oni su vješti i proizvode te posebne sustave za ometanje. Zapravo, vjerujem da za tri, četiri mjeseca DJI neće biti upotrebljiv", kazao je 31-godišnji stručnjak za dronove Jaroslav. Zbog toga ukrajinska vojska hitno traži zamjenu za dronove. Jaroslav i Maksim, obojica iz Harkiva, upoznali su se na stepenicama regrutnog ureda u danima nakon početka rata.

Ni jedan nije imao nikakvog vojnog iskustva, ali nakon što su svoje obitelji preselili na sigurno zapadnije u zemlju, njih dvojica su unovačena u ukrajinsku 63. brigadu, koja je ljeti djelovala oko Mikolajiva na jugu, prije nego što su prebačeni u ratnu zonu oko Bahmuta u prosincu i siječnju.

"U ratu nema emocija"

Njihov tipičan dan u Bahmutu bi započinjao prije zore, a njih bi se očekivalo da dronove dovedu na željene pozicije. Najčešće bi koristili DJI Mavic 3 kvadrokopter ili napredniji DJI Matrice 30T. Maksim tvrdi kako bi im bila potrebna i hrpa od 20 do 30 baterija jer je "zimi trajanje baterije oko pola sata".

Malo je reći da je posao u Bahmutu, poprištu najžešćih borbi u ratu, intenzivan. Maksim je opisao kako je izgledao sedmosatni ruski napad tijekom kojeg su napadači dolazili "u valovima", pri čemu je ukrajinska vojska koristila informacije dobivene nadzorom iz zraka kako bi ih zaustavila.

Zastrašujuće je i dehumanizirajuće gledati nasilje i bacati bombe dolje. "Kad gledate filmove, mislite da sigurno nešto osjećate kada ubijate ljude. Ali u ratu nema emocija, samo radiš ono što trebaš", rekao je Jaroslav. Ipak, obojica potvrđuju kako im nije bio dovoljan trotjedni odmor od rata.

Kompanija DJI zabranila da se njezini dronovi koriste u ratu

Od operatera bespilotnih letjelica traži se da provode izviđanje, nadziru neprijateljske napade ili traže ciljeve veće vrijednosti kao što su topnička oružja. "Imate samo nekoliko minuta da ih uhvatite i uništite", objašnjava Jaroslav. Oni također pomažu ukrajinskim topnicima da precizno utvrde cilj, a povremeno koriste i naoružane dronove ako je potrebno.

Stotine ratnih videa snimljenih iz zraka pokazuju vojnu sposobnost dronova. Obje strane koriste takve snimke za propagandu, a u ukrajinskoj vojsci je uobičajeno da brigade ili bataljuni imaju stručnjaka koji pomaže u proizvodnji takvog sadržaja.

Iako je kompanija DJI prije gotovo godinu dana zabranila da se njezini dronovi koriste u Ukrajini i Rusiji jer se "gnuša bilo kakve upotrebe dronova za nanošenje štete", u praksi velik broj dronova navedene kompanije kupuju donatori iz Europe i SAD-a. Zatim ih šalju ukrajinskoj vojsci koja ih koristi za izviđanje, ali ih i modificira za nošenje granata.

Veliki problem predstavlja prijateljska vatra

Operateri dronova tvrde da DJI letjelice postupno postaju manje učinkovite zbog toga što ruske tehnike elektroničkog ratovanja smanjuju njihov doseg. Odredi za bespilotne letjelice na prvoj liniji mogu pokrivati samo nekoliko stotina metara, dok je prije njihov efektivni domet bio 10 ili 20 puta veći.

"U Mikolajivu smo imali 15 km za pokriti, a u Bahmutu samo 500 metara, a čak i tih 500 metara bilo je teško pokriti s dva drona", naglasio je Jaroslav. Dodaje kako je na južnom frontu u jesen bilo moguće prijeći 6 km iza linije bojišnice, dok se u Bahmutu uspijevaju probiti maksimalno 1 km iza linije bojišnice.

Borbeni gubici su također znatni, a poseban problem predstavlja i prijateljska vatra, budući da nervozno pješaštvo na zemlji zna da prisutnost drona koji lebdi na trenutak iznad može biti uvod u precizno nadolazeće topništvo. Ponekad dron ne izdrži ni dan, ponekad se može sačuvati i nekoliko mjeseci.

Ukrajinci razvijaju nove dronove

Operateri se smatraju ključnim metama. Maksim ima šrapnel u desnoj ruci od granate koja je pala blizu njega dok je bio na dužnosti. 38-godišnji Jevgen, još jedan operater koji je bio raspoređen u Bahmutu tijekom tri zimska mjeseca, vjeruje da su dani DJI dronova na prvoj liniji odbrojani.

"Iskreno govoreći, za mene Mavics već počinju umirati. U prosincu smo mogli letjeti 3 km, tako da nismo radili s prve linije. Sada momci kažu da ne mogu letjeti više od 500 metara", istaknuo je. Jevgen, koji je bio računalni programer prije rata, zbog toga je napustio prvu liniju kako bi pomogao u razvoju novih vrsta bespilotnih letjelica.

Sudjeluje u testiranju bespilotne letjelice velikog dometa Windhover s ukrajinskom vojskom. Radi se o jednom od mnogih projekata razvoja bespilotnih letjelica koji se odvijaju diljem zemlje. Jevgen predviđa da će zamjena za DJI dronove biti kombinacija izviđačkih bespilotnih letjelica većeg dometa, ali skupljih s fiksnim krilima, te kamikaza dronova, laganih jurišnih letjelica velike brzine s pričvršćenim bombama.