Broj umrlih od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini porastao je na 1523 na kraju petka, nakon što je tijekom dana umrlo 143 ljudi, objavila je Nacionalna komisija za zdravlje te zemlje danas ujutro.

Broj novih smrtnih slučajeva u središnjoj provinciji Hubei, u epicentru epidemije virusom službenog naziva Covid-19, u petak je porastao za 139.

Većina novih smrtnih slučajeva, njih 107, bila je u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei. Ukupno 1123 osobe u Wuhanu do sada su umrle od koronavirusa.

Potvrđeno je i novih 2641 infekcija diljem Kine, čime je ukupan broj zaraženih - 66.492.

Brojni sajmovi i industrijske konferencije u Kini i inozemstvu odgođeni su zbog prometnih ograničenja i zabrinutosti zbog širenja virusa, među njima i Svjetski sajam mobilne telefonije u Barceloni (MWC).

Izvan Kine zasad je potvrđeno više od 500 slučajeva zaraze u 24 zemalja, i tri smrtna slučaja: Jedan u Hong Kongu, Filipinima i Japanu.

Peking naredio karantenu svima koji se vraćaju

Peking je naredio svim stanovnicima koji se u taj grad vraćaju nakon praznika da odu u 14-dnevnu karantenu, bez obzira na to imaju li simptome virusa ili ne. Ne jave li se u karantenu, prijeti im kazna, javlja BBC.

Ova mjera uvedena je nakon što je i u Egiptu zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

SAD će evakuirati svoje ljude s kruzera

SAD planira evakuirati svoje građane s kruzera Diamond Princess, na kojem je zabilježena dosad najveća epidemija koronavirusa izvan Kine, javlja BBC.

Brod je u karanteni u Japanu još od 3. veljačke. Na njemu se nalazi 3700 ljudi, od kojih je 218 zaraženo.

Kako prenosi BBC, SAD će po svoje građane poslati avione i to sutra.
 
Novo istraživanje: Ovo su prvi simptomi virusa

Najnovije istraživanje provedeno na 140 ljudi koji su hospitalizirani u Wuhanu zbog koronavirusa otkrilo je koji su prvi simptomi zaraze virusom COVID-19.

Prvo se javlja vrućica, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Wuhan. Drugi simptomi su umor i suhi kašalj te bolovi u mišićima i otežano disanje, javlja Science Alert.

Vrućica se pojavljuje u čak 99 posto slučajeva zaraze. Umor i suhi kašalj su se pojavili u više od polovice ispitanih pacijenata. Otprilike trećina je imala probleme s bolovima u mišićima i otežanim disanjem. Ostali simptomi povezani s uobičajenom prehladom, poput glavobolje ili grlobolje, zabilježeni su u samo malom broju slučajeva.

Rizične skupine

Studija je također otkrila da su zarazi najpodložniji stariji muškarci koji imaju zdravstvenih problema. Više od 54 posto pacijenata u studiji bili su muškarci, a prosječna dob bolesnika bila je 56 godina. U prosjeku je trebalo oko 10 dana da pacijenti s teškim slučajevima bolesti budu primljeni na intenzivnu njegu od trenutka kada su se pojavili simptomi.

Istraživači su primijetili i neke rane atipične simptome. 14 pacijenata je imalo problema s proljevom i mučninom jedan do dva dana prije nego što bi se pojavila vrućica ili teško disanje.