Američki psiholozi, psihijatri i socijalni radnici poslali su pismo urednicima New York Timesa u kojemu tvrde kako Donald Trump nije sposoban obnašati dužnost predsjednika SAD-a. 

Pismo se nadovezuje na tekst kolumnista New York Timesa Charlesa M. Browna, koji je izrazio zabrinutost oko Trumpovog načina vladanja i stalne potrebe da "stavi oporbu pod svoju čizmu", čime narušava osnovna načela demokracije, prenosi Index.hr. 

Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici su u pismu izrazili zabrinutost oko istog pitanja i izložili svoje zaključke vezane za psihičko zdravlje trenutnog predsjednika.

Naglasili su kako Trumpa "psihičko stanje sprečava da obavlja predsjedničku dužnost", kao i da ima tendenciju "iskrivljavanja stvarnosti" kako bi se ona prilagodila njegovom "osobnom mitu veličine". Dodali su i kako često napada one koji se ne slažu s njim ili ga izazivaju te kako će se te navike samo pogoršati što duže bude bio na poziciji moći.

Američka udruga psihijatara u svojem etičkom kodeksu osuđuje psihijatre koji daju službene procjene pacijenata koje nisu osobno pregledali ili s njima razgovarali te psihijatri i psiholozi ne bi smjeli dati stručno mišljenje o ovom pitanju, što je poznato i kao Goldwaterovo pravilo, ali su oni naglasili kako u ovom slučaju njihova šutnja košta previše.

Rekli su kako su predugo šutjeli

Smatraju kako je previše toga u igri i da ne smiju više šutjeti: "Šutnja je rezultirala time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa svoje mišljenje nismo dali u ključno vrijeme. Bojimo se kako je previše toga u igri da bismo i dalje šutjeli."

U pismu dalje govore: "Govor i ponašanje gospodina Trumpa pokazuje nesposobnost toleriranja mišljenja koje je različito od njegovog, što vodi do bijesnih reakcija. Njegove riječi i njegovo ponašanje ukazuju na jaku nesposobnost suosjećanja."

Smatraju kako te karakteristike vode do napada na druge: "Pojedinci s takvim osobinama, iskrivljuju stvarnost kako bi ona odgovarala njihovom psihološkom stanju, napadaju činjenice kao i one osobe koje im iznose te činjenice (novinare, znanstvenike)."

Pismo su zaključili ovim riječima:

"Kod moćnog vođe, ovakvi napadi će vjerojatno biti sve češći jer će mu se činiti kako se potvrđuje njegov mit o njegovoj vlastitoj veličini. Vjerujemo kako gospodina Trumpa velika emocionalna nestabilnost koju je pokazao u svojim govorima i djelima, čini nesposobnim da obnaša dužnost predsjednika na siguran način." 

Analitičari su već dugo zabrinuti

Pismo je potpisalo 35 psihijatara, psihologa i socijalnih radnika, a među njima su i umirovljeni profesor kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta sveučilišta u Harvardu Lance Dodes i Joseph Schachter, koji je bio član Međunarodne psihoanalitičke udruge.

Brojni analitičari su izrazili svoju zabrinutost oko psihičkog zdravlja predsjednika Trumpa, a u tome su im se pridružili i neki senatori.

Konzervativni komentator Andrew Sullivan izjavio je za CNN kako bi se mediji trebali ozbiljnije pozabaviti Trumpovim psihičkim zdravljem.

"Imati tako nestabilnu osobu u centru svijeta, koja je nesposobna prihvatiti stvarnost, to je iznimno opasno. Znam kako ne bismo trebali govoriti o tome, ali to je problem koji nam brutalno gleda u lice," zaključio je Sullivan

Senator iz Minnessote, Al Franken, je pak izjavio kako su pojedini u redovima Republikanaca zabrinuti i kako imaju svoje sumnje o Trumpu i tome kako često laže.

Rekao je kako Trump govori stvari koje nisu točne, što je jednako tome da namjerno laže.