U Hercegovini koja se gotovo mjesec dana borila s najtežom epidemiološkom situacijom od pojave koronavirusa, crne statistike se ublažavaju, ali liječnici upozoravaju da treba biti na oprezu dok se ne cijepi većina stanovništva.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom travnja je umrlo 118 osoba od posljedica uzrokovanih koronavirusom, dok je 326 pacijenata hospitalizirano.

Ovo su pokazatelji statistike Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a, koji su svakodnevnim izvješćima tijekom zadnja četiri tjedna ukazivali na teško epidemiološko stanje u Hercegovini gdje je u fokusu bio Mostar kao najugroženiji.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB tijekom tjedna iza nas testirano je 6.905 uzoraka na Covid, a pozitivnih u HNŽ-u bilo je 1.282 od čega je 805 osoba u Mostaru.

U tom razdoblju u mostarskoj bolnici su umrle 52 osobe, a hospitalizirano je 136 bolesnika.

Šef Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim. mr. sc. Zoran Karlović za Klix.ba kaže je danas u SKB-u Mostar na sastanku stručnih timova na osnovu statističkih podataka s obazrivošću konstatirano ublažavanje epidemiološke situacije koja je bila izuzetno teška tijekom zadnja četiri tjedna.

U tom razdoblju kako podsjeća širili su se Covid odjeli, te su liječnici i medicinsko osoblje bili na izmaku snaga, ali su u konačnici uspješno odgovorili svim izazovima s nadom da je najteže razdoblje iza njih.

"Što se tiče kapaciteta naša bolnica je dovoljno velika i iznijela je sve ovo do sada s velikim uspjehom i zadovoljstvom svih nas. Možemo biti ponosni našim kapacitetima, opremom i ljudstvom, jer smo pokazali da možemo ono što trebaju bolesnici i ponuditi", kazao je Karlović.

Ublažavanje epidemiološkog stanja kako upozorava nosi novi izazov, jer veliki broj građana iz Bosne i ostalih krajeva naše zemlje dolazi u Mostar i Hercegovinu zbog lijepog vremena i turističke ponude.

"Mi imamo veliki pritisak, jer vidimo iz Bosne gdje su strožije mjere, građani zbog lijepog vremena nalaze odušak dolazeći u Mostar, na Bunu i u Neum, a to je sve područje koje mi skrbimo. Tako da moramo biti puno obazriviji jer će sve više dolaziti do miješanja novih ljudi i sigurno mogućeg novog prijenosa na ovom području. Zbog toga će ovdje i najviše trajati jer će dolaziti ne samo građani BiH nego iz cijelog okruženja", kaže sugovornik.

Zbog toga je pozvao građane da do postizanja imunizacije poštuju sve propisane mjere kako se ne bi dolazilo do neželjenog scenarija.

"Sve mjere koje su na snazi su dobre, ali je problem što se one ne poštuju. Zbog toga treba znati da je to sada jedini način zaštite, dok ne dobijemo cjepivo za veći dio populacije ili barem one rizične skupine", zaključio je Karlović.

Večernji list