Wang Bin, bivši predsjednik jedne od najvećih kineskih tvrtki za životna osiguranja, provest će ostatak života u zatvoru nakon što ga je sud proglasio krivim za korupciju.

Proglašen krivim

64-godišnji Wang je uvjetno osuđen na smrtnu kaznu, s rokom kušnje od dvije godine, nakon čega će služiti doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti izmjene ili pomilovanja, prema odluci suda u gradu Jinanu.

Proglašen je krivim za uzimanje mita u vrijednosti od oko 325 milijuna juana (44.6 milijuna dolara) i prikrivanje inozemnih depozita od 56.4 milijuna juana (7.8 milijuna dolara).

Sud je utvrdio da je Wang primao mito između 1997. i 2021., kada je bio na čelu brojnih financijskih institucija u državnom vlasništvu, uključujući China Life Insurance, China’s Bank of Communications i China Taiping Insurance.
 


U presudi stoji da je nezakonito stečen novac sakrio na bankovnim računima u Hong Kongu, prenosi CNN.

"Iznos mita koji je Wang Bin primio bio je posebno velik, okolnosti zločina bile su posebno ozbiljne, a društveni utjecaj posebno loš", navodi se.

Antikorupcijska akcija

On je posljednji izvršni direktor koji je uhvaćen u antikorupcijskoj akciji predsjednika Xi Jinpinga protiv 56 trilijuna dolara vrijednog financijskog sektora u zemlji.

Izricanje kazne uslijedilo je više od godinu dana nakon što je Wanga, koji je također bio najviši dužnosnik Komunističke partije u China Lifeu, istražila stranačka agencija za borbu protiv korupcije.

Bio je jedan od više od desetak velikih imena na meti čistki u Pekingu. Na popisu su i Li Xiaopeng, bivši predsjednik financijskog konglomerata China Everbright Group, i Liu Liange, bivši predsjednik Bank of China, četvrtog najvećeg zajmodavca u zemlji.

Bao Fan, zvijezda investicijskog bankara, nestao je u veljači i vjeruje se da je on također meta čistke. Analitičari kažu da je udar na financijsku industriju, koji je uslijedio nekoliko mjeseci nakon što je Xi osigurao povijesni treći mandat u listopadu 2022., uglavnom bio usmjeren na konsolidaciju njegove moći.

Oni vjeruju da Xi treba centralizirati kontrolu nad rastućom financijskom industrijom kako bi se nosio sa sve većim gospodarskim problemima Kine i pripremio se za potencijalni "financijski rat" sa Sjedinjenim Državama.