Svjež sok ne mora biti zelen ili pun špinata da bi bio zdrav. Sok od nara sadrži više od 100 fitokemikalija. Nar se tisućama godina koristi u narodnoj medicini.

Danas se znanstveno ispituju dobrobiti i ljekovita svojstva soka od nara. Dokazano je da pomaže u sprečavanju pojave raka, poboljšava rad imunološkog sustava i pojačava plodnost.

Antioksidansi
Sjemenke u naru imaju svoju jarku boju zbog polifenola. Ti biokemijski sastojci su izvrsni antioksidansi. Sok od nara sadrži veću količinu antioksidansa u odnosu na većinu drugih vrsta voća. Također, sadrži čak tri puta više antioksidansa u odnosu na crno vino i zeleni čaj. Antioksidansi u soku od nara pomažu u uništavanju slobodnih radikala, štite stanice i smanjuju upalu u organizmu.

Vitamin C
Sok od samo jednog nara će ispuniti više od 40% vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C se uništava pasterizacijom, tako da je najbolje da sami pravite svjež sok od nara, kako bi se zadržali svi nutrijenti.

Sprječava karcinom
Sok od nara je nedavno postao nevjerojatno popularan, jer su neki istraživači objavili informaciju da sok od nara može zaustaviti razmnožavanje stanica raka prostate. Iako je provedeno mnogo istraživanja o vezi soka od nara i raka, rezultati su još uvijek preliminarni.Još uvijek nije provedena nijedna dugoročna studija koja bi uključivala ljude kako bi se dokazalo da sok od nara sprječava nastanak raka i smanjuje rizik, svakako vam ne može štetiti umetnuti sok od nara u svoju prehranu. Rezultati starijih ispitivanja su vrlo ohrabrujući, a neka obimnija istraživanja su još uvijek u tijeku.

Alzheimerova bolest
Smatra se da zbog jake koncentracije antioksidansa, sok od nara može pomoći u usporavanju napredovanja Alzheimerove bolesti i zaštititi funkciju pamćenja.

Varenje
Sok od nara može smanjiti upalu u crijevima i poboljšati probavu. Zato je sok od nara odličan za ljude koji pate od Crohnove bolesti, ulcerativnog kolitisa i drugih upalnih bolesti crijeva.Iako su među stručnjacima oprečna mišljenja o tome da li sok od nara pogoršava ili poboljšava stanje kod proljeva, većina će vam preporučiti da ga izbjegavate dok se ne osjetite bolje i dok se simptomi ne povuku.

Antiupalna svojstva
Sok od nara ima jaka antiupalna svojstva jer je jako bogat antioksidansima. Zato sok od nara pomaže kod raznih upala u tijelu i spriječava oksidativni stres i oštećenja tkiva.

Artritis
Flavonoli u soku od nara mogu pomoći u sprečavanju upala koje dovode do osteoartritisa i oštećenja hrskavice. Trenutno se ispituje hipoteza da je ovaj sok vrlo dobar za osteoporozu, reumatski artritis i za druge vrste artritisa i upale zglobova.

Srčane bolesti
Sok od nara nedavno je postao jedna od najpoznatijih namirnica koje su dobre za srce. Sudeći po nekim znanstvenim istraživanjima, ovaj sok štiti i srce i arterije. Neka manja istraživanja su pokazala da sok od nara usporava stvaranje plaka i kolesterola na zidovima arterija. Međutim, sok od nara može imati negativne interakcije s lijekovima za tlak i kolesterol. Zato se obratite svom liječniku za savjet ako pijete neke lijekove, a želite ubacite ovaj sok u svoju redovitu prehranu.

Krvni tlak
Svakodnevna konzumacija soka od nara također može pomoći u snižavanju sistoličkog krvnog tlaka. Potrebno je još ispitivanja da bi se utvrdilo da li sok od nara može sniziti krvni tlak i da li rezultati dugoročni.

Antivirusna svojstva
Budući da je bogat vitaminom C, kao i još jednim drugim vitaminom važnim za imunološki sustav - vitaminom E, sok od nara može lako spriječiti razne bolesti i izboriti se s infekcijama. Nar je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima i sva ta svojstva se trenutno i znanstveno ispituju.

Bogat je vitaminima
Osim vitamina C i vitamina E, sok od nara je bogat i folnom kiselinom, kalijem i vitaminom K.Bez obzira na to da li ste riješili da sok od nara pijete s vremena na vrijeme ili svakog dana, uvijek gledajte deklaraciju i provjerite je li riječ o stopostotnom soku od nara, bez dodanih šećera. Ili, što je još jednostavnije, pravite sok kod kuće.

Dijabetes
Nar se tradicionalno koristio kao lijek za dijabetes na Srednjem Istoku i u Indiji. Iako je mnogo toga još uvek nepoznato kad govorimo o utjecaju nara.

Pamćenje
Prema jednom nedavnom istraživanju, 200 ml soka od nara svakog dana može znatno poboljšati vaše pamćenje i učenje.

Plodnost i seksualni život
Sok od nara je vrlo bogat antioksidansima i može utjecati na oksidativni stres, što je neizravno vrlo dobro za plodnost. Oksidativni stres može dovesti do disfunkcije sperme i smanjiti plodnost kod žena. Ovaj sok pomaže u smanjivanju oksidativnog stresa iu plancenti. Znanstvenici još uvijek ne znaju po kom principu ovo funkcionira. Sok od nara također povećava i razinu testosterona kod muškaraca (ali i žena), jednog od glavnih hormona odgovornih za seksualni nagon.

Izdržljivost tijekom fizičkih aktivnosti
Sok od nara je na dobrom putu da postane omiljeno piće sportaša. Ovaj sok dosta pomaže u ublažavanju umora mišića i lako daje snagu. Također, smanjuje oksidativna oštećenja izazvana vježbanjem.