Grant sredstva od 1.06 milijuna eura, za koja se očekuje da će doprinijeti otvaranju novih 250 radnih mjesta u Bosni i Hercegovini, dodijeljena su bh. firmama na ceremoniji danas u Sarajevu.

Grantovi za 19 bh. firmi su dodijeljeni u okviru projekta "Lokalni integrirani razvoj" koji financira Europska unija (EU) u iznosu od 6,6 milijuna eura, a realizira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP).

Direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera pojasnila je da je projekt usmjeren na mala i srednja poduzeća iz oblasti tekstilne, drvne i metalske industrije, odnosno na firme koje se suočavaju s izazovima u pogledu pristupa i širenja na nova tržišta te edukacije novog kadra.

''Mala i srednja poduzeća, koja će dobiti nepovratna sredstva u okviru ovog projekta, preuzela su na sebe obvezu da zaposle nove radnike te da za tri posto povećaju svoju proizvodnju, još u prvoj godini nakon prijema sredstava'', kazala je Calavera.

Istakla je da ovim projektom žele povećati životni standard za više od 100.000 građana BiH te ih nastaviti približavati Europskoj uniji, što će uraditi u suradnji s bh. vlastima.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu naglasila je da mala i srednja poduzeća predstavljaju temelj bilo koje privrede u EU te da čine 90 posto aktivnih poslovnih subjekata, dok je u BiH taj broj veći od 95 posto.

Napomenula je da su poduzeća izabrana iz tekstilne, drvne i metalske industrije jer ove industrijske grane predstavljaju generator ekonomskog rasta.

Kako je rekla Sinanoglu, fokus projekta je pomoć kompanijama, a samim tim i stanovništvu, koji se nalaze na područjima pogođenim poplavama te područjima s velikim brojem povratnika.

Dodala je da se od firmi također očekuje da i one same investiraju, tako da bi očekivani iznos investicija u projektu "Lokalni integrirani razvoj" mogao iznositi više od 11,3 milijuna KM.

Naglasila je da BiH mora nastaviti stvarati poslovno okruženje koje je pogodno za MSP da bi postala konkurentna, pogotovo na tržištima kao što je EU, za koju je, kaže, nastoje pripremiti.

Na konferenciji za novinare obratili su se i izvršni direktor "Alme Ras" Rasim Memagić te izvršni direktor "Tri Best" iz Banje Luke Branko Đurić, koji su konstatirali da se i tekstilna i metalska industrija suočavaju s problemom nedostatka kvalificirane radne snage.

Također, kazali su da će dodijeljena sredstva iskoristiti za jačanje konkurentnosti i pristup tržištu te modernizaciju proizvodnje.

Bljesak.info