''Zbog cjelovitog i potpunog informiranja javnosti, važno je pojasniti kako je politička stranka Domovinski pokret Miroslava Škore osnovana u Republici Hrvatskoj i kao takva nema pravne instrumente niti mogućnosti za osnivanje političke stranke u bilo kojoj drugoj državi, pa tako niti u BiH. Dakle, Domovinski pokret Miroslava Škore nije registrirao stranku u Bosni i Hercegovini'', navodi se u reagiranju hrvatske stranke na vezivanje novog političkog subjekta u BiH sa strankom u Hrvatskoj.

''Činjenica je da je u Livnu u studenom osnovana stranka sa sličnim, ali ne i sa istim nazivljem, pod imenom 'Hrvatski domovinski pokret'. Domovinski pokret Miroslava Škore nije na svojim službenim kanalima, niti putem svojih istaknutih članova, izvještavao javnost o osnivanju stranke sličnoga imena u BiH upravo zato što je riječ o dvije odvojene pravne osobe i dvije stranke registrirane u različitim političkim sustavima'', navodi se.

Vodstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore navodi kako nije javno istupalo niti će istupati, niti ima pravo i želju istupati u ime Hrvatskog domovinskog pokreta o načinu političkog funkcioniranja u BiH, o Hrvatskom narodnom saboru, niti o uključenosti pripadnika različitih nacionalnosti u stranku.

''Stoga je pogrešno pojedine izjave u medijskom prostoru tumačiti kao direktivu i političke ciljeve Miroslava Škore. Predsjednik Hrvatskog domovinskog pokreta je, kako je i sam potvrdio u medijima, bojnik Slavko Andačić, a ne dr. sc. Miroslav Škoro. U fokusu djelovanja političke stranke Domovinski pokret Miroslava Škore, registrirane u RH, trenutno je, prije svega, jačanje organizacije unutar granica Republike Hrvatske'', navedeno je.

Navode kako ih veseli pojava ''nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH, ali i pojava ljudi koji imaju hrabrosti suprotstaviti se i natjecati s ukorijenjenim političkim elitama koje su pod palicom duopola u zadnjih dvadesetak godina trgovale hrvatskim nacionalnim interesima u BiH, te na taj način dovele položaj Hrvata u trenutno katastrofalno stanje''.

''Vjerujemo kako je bojnik Andačić, koji do sada nikada nije bio politički aktivan, a kao nekadašnji zapovjednik 10. topničko-raketne brigade, magistar novinarstva, komunikologije i odnosa s javnošću, upravo takav hrabar čovjek'', navodi se.