Kad osjetite da ćete imati napadaj kašlja, uzmite žlicu sirupa od lovora. Lako ga je napraviti i kod kuće. U proključalu vodu (2,5 dl) stavite šest listova lovora i kuhajte poklopljeno 6-10 minuta.

Nije za trudnice i dojilje

Izvadite listove, a u tekućinu umiješajte 6 žlica smeđeg šećera ili meda i iscijeđeni limun.

Miješajte dok se šećer ne otopi. Sirup potom spremite u staklenu bočicu i držite u hladnjaku. Kad se ohladi, postat će gušći. Potrošite ga za nekoliko dana.

Trudnice i dojilje ne bi trebale piti sirup od lovora zbog nedovoljno dokaza o tome kako djeluje na dijete i majku. Kod jakog kašlja, bronhitisa ili infekcije gornjih dišnih puteva mogu pomoći i oblozi od lovora.

Lovor (lat. Laurus nobilis) je bogat različitim antioksidansima koji štite naše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Znatno poboljšava naš imunosni sustav i čini ga jačim.

Listovi lovora sadrže i velike količine vitamina A i C, također i neke vitamine B skupine kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i folna kiselina. Od minerala sadrži kalcij, mangan, željezo, selen, cink i magnezij, prenosi Živim.hr.

Brojne dobrobiti

Listovi su vrlo aromatičnog, ljuto gorkog okusa, pa je popularan i kao začin i kao ljekovita biljka i kao ukrasno drvo ili grm. Najviše ga ima u primorskom području Hrvatske i zemljama Sredozemlja. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a djeluje protiv bolesti dišnog sustava.

Osim dobro poznate upotrebe u kulinarstvu, lovor (lat. Laurus nobilis) poznat je i po brojnim dobrobitima za zdravlje. Među najvažnijima je sposobnost smanjenja upalnih procesa u cijelom tijelu.

Možemo je zahvaliti jedinstvenom fitonutrijentu, partenolidu, koji je sposoban brzo smanjiti upalu i neugodu kad se izvana nanosi na pogođene dijelove tijela, primjerice na bolne zglobove zahvaćene artritisom. Takav se učinak može očekivati i uz redovitu upotrebu lovorova lista u jelima.

Lovorov list kao diuretik snažno potiče mokrenje, time i čišćenje organizma, a može potaknuti i povraćanje ako smo pojeli nešto otrovno. Nadalje, sastojci lovorova lista smiruju nadraženi želudac te ublažavaju simptome iritabilnog crijeva, čak i celijakije.

Jedinstveni enzimi iz lista lovora olakšavaju probavu i apsorpciju nutrijenata. Aktivni sastojci lovorovog lista uspješno djeluju protiv gljivica, a u narodnoj medicini ovaj se začin koristi još i kao pomoć probavnim organima i bubrezima, protiv proljeva i plinova itd.