Nekoć su svi pekli kruh po istom jednostavnom receptu, bez puno kompliciranja, preklapanja, odmaranja u hladnjaku i pečenja u hitrom pekaču. Bez sjemenki, brašna zaboravljenih žitarica i matičnih kvasaca.

Samo najobičnije brašo, sol, mlaka voda, kvasac i malo šećera te ponešto strpljenja. Pokušajte i vi, moglo bi vam se jako svidjeti, a miris će vam odmah vratiti u bakinu kuhinju.

Obratite pažnju na završni korak, u njemu je tajna posebnog uspjeha.

Domaći kruh

Sastojci:

1 kg brašna
30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
625 ml mlake vode
3 žličice soli
2 žličice šećera

Priprema:

Stavite šećer i kvasac u oko 200 ml mlake vode, dobro ih izmiješajte pa pokrijte i ostavite smjesu da naraste.

Brašno i sol stavite u zdjelu. Kad smjesa s kvascem naraste, dodajte je brašnu i dobro miješajte kuhačom, a zatim  prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite barem osam minuta. Ako vam se tijesto jako lijepi za ruke, pospite ih s malo brašna.

Nakon što je tijesto postalo glatko, prebacite ga natrag u posudu, pokrijte i stavite na toplo mjesto zaštićeno od propuha pa ostavite da se diže oko  sat vremena.Zatim ga premijesite, oblikujte kruh i prebacite u posudu u kojoj ćete ga peći, prethodno premazanu uljem i posutu brašnom. Ostavite kruh da se diže dok se ne udvostruči pa ga pecite u pećnii zagrijanoj na 220 stupnjeva oko pola sata.

Provjerite je li gotov tako što ćete ga kucnuti: odjekuje li šuplje, gotov je.

Pečeni kruh poprskajte vodom, a zatim zamotajte u kuhinjsku krpu. Na taj način postat će jako mekan i dulje će zadržati svježinu.

Obavezno pričakajte da se malo ohladi prije rezanja, piše Slobodna Dalmacija