Jesen će biti toplija od uobičajenog prosjeka i sa manje padalina, navode meteorolozi. Do kraja rujna i u listopadu moguće su povremene oluje, ali će, kada je riječ o prosjeku, jesen biti topla.

Kiše će padati u okviru prosjeka za to doba godine, ali u nekim europskim krajevima bit će više sušno nego inače. Prema dugoročnim prognozama, južna Europa imat će toplu i većinom suhu jesen zbog razvoja anticiklone preko Sredozemlja.

Područje visokog tlaka zadržavat će oluje sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji. Jesen će, prema temperaturi, više ličiti na kasno ljeto - takvo vrijeme će biti u većem dijelu Europe.

Uglavnom suho i natprosječno toplo vrijeme trajat će sve do sredine listopada. Nakon toga temperatura će ipak biti tipična za jesen. Meteorolozi ocjenjuju da ne treba strahovati od velikih poplava, iako su one u manjoj mjeri moguće u kombinaciji sa olujama, posebno na sjeveru Balkana.

Na južnom Balkanu i u južnoj Italiji bit će nastavljena sušna razdoblja. Zbog visoke temperature moglo bi čak doći do požara u Portugalu, Španjolskoj i južnoj Francuskoj. Nešto više padalina očekuje se tek u studenom, prenosi Srna.