Statuta Grada Mostara, koji je tijekom pregovora posljednjih tjedana, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, usuglašen je između visokih delegacija SDA i HDZ-a, javlja portal Klix.ba.

U usuglašenom statutu nema funkcije dogradonačelnika na kojem je SDA inzistirala, a to se kompenzira davanjem dodatnih ovlasti predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Predsjedavajući Gradskog vijeća imao bi mogućnost suspenzije odluka gradonačelnika, a uz to bi bio i potpisnik odluka čija je financijska vrijednost veća od dva milijuna KM.

Dogovoren je izborni model prema kojem se bira 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica i 9 vijećnika s kompenzacijske liste. U tekstu je ostavljen i drugi model, jer ovaj dio treba proći verifikaciju u državnom parlamentu, jer je dio presude Ustavnog suda.

Pošto se statut mijenja samo u Gradskom vijeću, od međunarodne zajednice traži se da bude jamac kroz sporazum koji bi bio implementiran na prvoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora, na kojoj bi ovaj usuglašeni statut bio usvojen.

Na ovom posljednjem je i stalo jer međunarodna zajednica, kako saznaju, ne žali biti institucionalni jamac već u formi svjedoka kod potpisa sporazuma.

Posljednjih tjedana lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović predvode stranačka izaslanstva u pregovorima kojima bi se trebao deblokirati status Mostara i održavanja lokalnih izbora koji su u ovom gradu posljednji put održani 2008. godine.

Pregovori su ubrzani zbog presude Suda u Strasbourgu u predmetu 'Baralija protiv BiH' te stava međunarodne zajednice da se problem nakon deset godina konačno treba riješiti.

Sljedeći krug pregovora trebao bi se održati sljedeće srijede, najvjerojatnije u Sarajevu, a moguće je da će poslužiti za finalizaciju dogovora, piše Klix.