Igrani filmovi "Hajduk" i "Diva" redatelja Branka Perića u produkciji SP filma iz Tomislavgrada prezentirani su na Filmskom festivalu u Cannesu, piše Večernji list BiH.

Značaj filmova

Filmovi o hajduku Mijatu Tomiću i hercegovačkoj heroini Divi Grabovčevoj u Cannesu su filmašima predstavljeni na štandu australske filmske kompanije "Majestic film" preko plakata, trailera i izravnim kontaktom. Filmove "Hajduk" i "Diva" filmskim distributerima, producentima, redateljima, glumcima i medijima predstavljali su redatelj Branko Perić i Steve Ravic, Širokobriježanin koji živi u Australiji, a upoznali smo ga prije nekoliko godina na nastupu Marka Perkovića Thompsona na blagdan Velike Gospe u Širokom Brijegu. Steve Ravic jedan je od djelatnika australske produkcije "Majestic film", koja ima veliku reputaciju u Cannesu.

- "Majestic film" distribuira filmove za Australiju i ukupno englesko govorno područje. Najviše me je iznenadilo zanimanje američkih filmaša. Posebno ih je zanimao povijesni kontekst filmova "Hajduk" i "Diva", taj odnos kršćanstva i islama u doba osmanlijske vlasti na Balkanu. Malo o tome znaju pa su im filmske priče o toj temi više nego fascinantne. Bio sam pozvan na jedan party američkih filmaša – kazao nam je Branko Perić, redatelj igranih filmova o Mijatu Tomiću i Divi Grabovčevoj. Igrani film "Diva", u kojem glavnu žensku ulogu igra Ornela Vištica, popularna glumica iz Mostara, članica zagrebačkog kazališta "Kerempuh", još je u fazi postprodukcije. Redatelj ovog filma Branko Perić ekskluzivno je za Večernji list kazao: - Svjetsku premijeru filma "Diva" zakazali smo za Filmski festival u Cannesu sljedeće godine. Na svim prezentacijama u ruci sam držao krunicu koju Ornela Vištica nosi u filmu. Zahvaljujem Marku Perkoviću Thompsonu koji nam je ustupio soundtrack za film "Diva".

Turistička promocija

Prezentacija igranih filmova o hajduku Mijatu Tomiću i hercegovačkoj heroini Divi Grabovčevoj ujedno je bila i svojevrsna turistička promocija Parka prirode Blidinje.

- Svi su na našim prezentacijama u Cannesu bili oduševljeni ljepotom "hercegovačkih Alpa", duvanjskog kraja i Rame – naglasio je redatelj Branko Perić.