Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da se rješavanju pitanja braniteljske populacije treba pristupiti sustavno radi iznalaženja dugoročnih rješenja vodeći računa pri tome da se ne ugrozi ekonomsko financijska stabilnost FBiH, jer od toga umnogome ovisi i isplata naknada braniteljskoj populaciji.

Novalić je kazao da je na današnjem sastanku Kolegija premijera FBiH, Kolegija Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH s predstavnicima reprezentativnih braniteljskih organizacija i udruženja održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH dogovorena strategija o rješavanju pitanja braniteljske populacije na prostoru Federacije BiH.

- Kada smo preuzeli dužnost, Vlada se suočila s velikim brojem problema u ovoj oblasti. Nadamo se da ćemo na ovaj način dugoročno riješiti pitanje prava braniteljske populacije, kako se naredne vlade koje budu u FBiH ne bi morale suočiti s problemima na koje smo mi naišli – kazao je Novalić nakon sastanka.

Dodao je da je jedan od problema nepostojanje registra branitelja, te dodao da je Zakon o braniteljskim udruženjima od posebnog interesa za Federaciju BiH.

- Ovo je preozbiljno pitanje za naše društvo i takvo mišljenje preovladava i u Vladi FBiH da trebamo ova važna pitanja riještiti na jedna sustavan način i u partnerskom odnosu s braniuteljskim organizacijama rješavati probleme - dodao je Novalić.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević je kazao da je na sastanku dogovoreno da se donošenjem novih i izmjenama postojećih zakona uredi ova oblast. To se posebno odnosi na slučajeve oduzimanja ili umanjenja prava branitelja, koje su se događale proteklih godina, a o kojima je odlučivao i Ustavni sud FBiH.

- Dogovorili smo da se putem izmjena Zakona o pravima braniteljske populacije provedu odluke Ustavnog suda FBiH - naveo je Bukvarević dodajući da, prema podacima kojima raspolažu, oko 95.000 osoba koristi neko od prava.

Također, bilo je govora i o sklapanju sporazuma s predstavnicima braniteljskih udruženja vezano za sredstava koja postoje na temelju ušteda koje se ostvaruju svake godine.

- Svake godine određeni broj ljudi prestane ostvarivati neka prava, kao što su, naprimjer, djeca branitelja koja su napunila 18 godina i slično. Na ovaj način svake godine se ostvare uštede od šest do sedam milijuna KM, koje su preusmjeravane za druge namjene. Dogovorili smo da će se taj novac ubuduće dijeliti pripadnicima braniteljske populacije, koji se nalaze u najtežoj materijalnoj situaciji, kao što su razvojačeni branitelji stariji od 60 godina koji nemaju mirovine, djeca bez oba roditelja, ratni vojni invalidi s postotkom invalidnosti od 20 do 50 posto koji su u stanju socijalne potrebe. Odluku u vezi s ovim sredstvima će, kako smo dogovorili, donositi Vlada FBiH uz konzultacije s braniteljskim udruženjima. Sporazumom treba biti precizirano da se braniteljska prava ne smiju umanjivati - dodao je Bukvarević.

Na sastanku je bilo govora i o vojnim mirovinama ostvarenim po osnovu Zakona o privremenom povoljnijem umirovljenju.

Direktor Fonda MIO Zijad Krnjić je kazao da je dogovoreno da će se izmjenama ovog zakona definirati da se zadrži sadašnja razina ovih mirovina te da one u naredne tri godine dostignu razinu iz 2013. Također, dogovoreno je da će one biti financirane tako da ne idu na teret starosnih mirovina odnosno 50 posto vojnih mirovina će biti financirano iz doprinosa, a 50 posto iz proračuna.

Sustavno rješavanje uređenja sustava braniteljsko invalidske zaštite podržali su i predstavnici Koordinacije udruženja braniteljske populacije Armije RBiH i HVO-a.