20. svibnja:

- 1882. U Beču potpisan ugovor o Trojnom savezu Njemačke, Austro-Ugarske i Italije.

- 1902. SAD priznale neovisnost Kube, a njihova vojska napustila tu zemlju.

- 1922. Najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod Egipat potonuo nakon sudara u gustoj magli s francuskim brodom Sena. Brod je nosio zlato i srebro vrijednosti milijun funti.

- 1927. Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Džedi s kraljem Ibn Saudom Velika Britanija je priznala neovisnost Saudijske Arabije.

- 1944. Rođen Joe Cocker, Joe Cocker, engleski pjevač pop izričaja.

- 1956. Amerikanci izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz zrakoplova iznad pacifičkog otoka Bikini.

- 1985. Film "Otac na službenom putu" jugoslovenskog redatelja Emira Kusturice osvojio Zlatnu palmu na 38. međunarodnom festivalu u Cannesu.

- 1998. Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp, u skladu sa svojim ovlastima, izabrao novi grb BiH jer se članovi Parlamentarne skupštine BiH nisu mogli dogovoriti o tome.

- 2001. Bh. redatelj Danis Tanović dobio nagradu za najbolji scenarij za film "Ničija zemlja" na 54. kanskom festivalu. Film je kasnije dobio Oscar za najbolji film izvan engleskog govornog područja.

- 2002. Istočni Timor službeno proglasio neovisnost nakon više od četiri i pol stoljeća portugalske dominacije i 32 mjeseca vlasti administracije UN-a.

- 2005. Umro francuski filozof Paul Ricoeur, humanista i autor oko 30 knjiga, među kojima je i "Pravilo metafore". Bio je najpoznatiji po svom radu na polju fenomenologije.

- 2012. U padu sportskog zrakoplova kod Banje Luke poginulo pet osoba. Stradali su pilot Alen Crnalić, instruktor padobranstva Nemanja Goronja, te Nikola Stević, Stefan Karanović i Srđan Kosić, koji su tek završili obuku i spremali se za prvi padobranski skok.

FENA