20. ožujka:

- 1727. Umro Isaac Newton, engleski fizičar, matematičar i astronom. Mnogi ga smatraju jednim od najutjecajnijih i najvažnijih znanstvenika svih vremena i ključnom figurom u znanstvenoj revoluciji. Njegovo djelo "Matematički principi prirodne filozofije", prvi put objavljeno 1687. godine, postavlja temelje najvećem dijelu klasične mehanike.

- 1815. Nakon uspješnog bijega s otoka Elbe, Napoleon Bonaparte trijumfalno ušao u Pariz u pratnji 140.000 regularnih vojnika i oko 200.000 dobrovoljaca čime je otpočelo njegovih "100 dana vladanja", nakon kojih je na vlast stupio kralj Luj XVIII.

- 1828. Rođen Henrik Ibsen, norveški književnik, autor djela "Stupovi društva", "Nora", "Narodni neprijatelj" i drugih čije je analiziranje moralnih problema imalo velik utjecaj na modernu dramu i prokrčilo put naturalističkom stilu.

- 1852. Prvi bestseller SAD-a, roman "Čiča Tomina koliba" spisateljice Harriet Beecher-Stowe, prvi put izdan kao knjiga. Prijašnja izdanja koja su u nastavcima izlazila u abolicionističkom časopisu National Era dodatno je polarizirala abolicionističku i anti-abolicionističku debatu te potaknula sunarodnjake na razmišljanje o crnačkom ropstvu, glavnoj temi romana.

- 1900. Nikola Tesla dobio patent za bežično prenošenje električne energije, na osnovu čega je sagrađen toranj na Long Islandu koji je trebao emitirati električnu energiju, no navodno je glavni ulagač odustao od financiranja kada je shvatio da bi na taj način električna energija bila dostupna svima besplatno.

- 1916. Fizičar Albert Einstein u članku Osnove opće teorije relativnosti (kao seriju predavanja održanih na Pruskoj akademiji znanosti 25.11.1915.), objavio Opću teoriju relativnosti koja predstavlja relativističko poopćenje Newtonove teorije gravitacije.

- 1956. Nakon što je od 1881. bio francuski protektorat, Tunis je poništavanjem Sporazuma u Bardu postao neovisan, a ubrzo nakon prvih izbora iste godine, proglašen je republikom.

- 1969. Frontman Beatlesa John Lennon, nakon trogodišnjeg poznanstva, vjenčao se s Yoko Ono u Gibraltaru nakon čega su medeni mjesec proveli u Amsterdamu prosvjedujući protiv rata u Vijetnamu.

- 1985. Amerikanka Libby Riddles pobijedila na 1.161 milju dugoj snježnoj utrci saonica s psećom zapregom. Utrka koja se osam do 15 dana (ovisno o vremenskim uvjetima) vozi od Willowa do Nomea u Aljasci, time je dobila prvu žensku pobjednicu koja je samo o toj pustolovini napisala tri knjige.

- 1977. Umro Sulejman Bajraktarević, bosanskohercegovački putopisac i pjesnik. Govorio je francuski, engleski, njemački, ruski, arapski, turski i perzijski jezik. Mnogo je putovao i istaknuo se kao putopisac, pjesnik i prepisivač Kur'ana.

- 1995. Sekta Aum Shinrikyo izvršila u tokijskoj podzemnoj željeznici napad otrovnim plinom sarinom u kojem je poginulo 12, a ozlijeđeno više od 6.000 osoba. Pozadina terorističkog napada niti nakon suđenja, na kojemu su četvorica odgovornih osuđeni na smrt, a jedan na doživotnu robiju, nije rasvijetljena.

- 2003. U ranim jutarnjim satima vojne postrojbe SAD-a potpomognute britanskim i u manjoj mjeri australskim, španjolskim i poljskim trupama ušle iz Kuvajta na teritorij Iraka, čime je počela invazija nazvana "Iraqi Freedom".

- 2013. Danas se obilježava Međunarodni dan sreće kojeg je 2012. godine predstavila Opća skupština Ujedinjenih naroda.

- 2017. Umro David Rockefeller, američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Tijekom života uspio je ostvariti utjecaj dostojan nasljeđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u povijesti, te ga drži do danas. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 3,3 milijarde dolara.

Fena