14. ožujka:

- 1835. U Gajevoj Danici izišao tekst pjesme "Horvatska domovina", koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Horvatsku domovinu ili prema prvom stihu Lijepu našu uglazbio je Josip Runjanin, a prvi put javno je izvedena 1861. Kao nacionalna himna prihvaćena je 1891. godine.

- 1879. Rođen Albert Einstein, teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih osoba u povijesti. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodijeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

- 1883. Umro Karl Marx, njemački filozof, politički ekonomist i revolucionar. Osnivač je Međunarodnog saveza radnika ili Prve Internacionale. Težio je znanstvenoj analizi i kritici kapitalizma i smatra se jednim od najutjecajnijih teoretičara socijalizma i komunizma.

- 1932. George Eastman, američki poduzetnik i poronalazač, najpoznatiji kao osnivač kompanije Eastman Kodak te populariziranju filmske role, izvršio je samoubojstvo, ostavivši za sobom poruku: "Moj posao je okončan, zašto čekati?".

- 1932. Rođen Miroslav "Mika" Antić, srpski pjesnik, novinar, redatelj i dječji pisac. Osim pisanja bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je urednik časopisa "Ritam" i "Neven", "Dnevnik" u Beogradu i "Mlado pokolenje" u Novom Sadu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

- 1974. Umro Mato Lovrak, hrvatski dječji pisac čija se djela odlikuju maštovitošću i humorom. Po njegovim romanima snimljeni su uspješni igrani filmovi "Družba Pere Kvržice" i "Vlak u snijegu" te u novije vrijeme "Anka".

- 1997. Umro Alija Isaković, bosanskohercegovački romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti.

- 1997. Umro Fred Zinnemann, američki filmski redatelj austrijskog porijekla. Isprva je režirao kratkometražne filmove, od kojih je Oscarom nagrađen "Da nam žive majke!". Oscara je dobio za filmove "Odavde do vječnosti" i "Čovjek za sva vremena".

- 2004. Pobjedom na izborima ruski predsjednik Vladimir Putin osigurao je drugi četvorogodišnji mandat. Na taj položaj ponovo je izabran 2012. godine.  

- 2006. Počelo obilježavanje Svjetskog dana bubrega, na inicijativu Međunarodnog društva nefrologije i Međunarodne Federacije bubrežnih fondacija. Svjetski dan bubrega obilježava se svakog drugog četvrtka u ožujku da bi se podigla svijest o važnosti očuvanja zdravlja tih organa kod čovjeka.

- 2006. Umro bivši predsjednik Estonije Lennart Meri, ključna osoba pokreta za neovisnost te baltičke zemlje. Bio je prvi predsjednik Estonije nakon sticanja neovisnosti 1992. godine.