20. veljače

- 1631. Njemački protestantski knezovi sklopili savez sa švedskim kraljem Gustavom II., čime je i Švedska ušla u Tridesetogodišnji rat.

- 1778. Umrla Laura Basi, talijanska znanstvenica i prva žena koja je službeno držala predavanja na nekom fakultetu u Europi.

- 1790. Umro Josip II., rimsko-njemački car, ugarsko-hrvatski i češki kralj od 1780. do 1790. Zapamćen je kao prosvijećeni apsolutist i neuspješni reformator koji je pokušao postići previše različitih stvari u vrlo kratkom vremenu.

- 1860. U Novom Sadu izašao prvi broj "Danice", najznačajnijeg književnog časopisa srpskog romantizma, koji je pokrenuo i uređivao Đorđe Popović.

- 1909. Jedan od vodećih francuskih časopisa, Le Figaro, u svom je broju objavio Futuristički manifest koji je napisao talijanski pjesnik Filippo Tommaso Marinetti čime je nastao umjetnički pokret futurizam koji odbacuje prošlost i divi se mladosti, agresivnosti, strojevima i brzini.

- 1933. Kongres SAD-a predložio prihvaćanje 21. amandmana kojim je prekinuto razdoblje prohibicije.

- 1935. Norvežanka Caroline Mikkelsen postala prva žena koja je posjetila Antarktiku.

- 1962. Američki astronaut John Glenn postao je, tijekom leta od 4 sata i 55 minuta, prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

- 1969. Rođen Danis Tanović, bosanskohercegovački redatelj i scenarist, čiji je film "Ničija zemlja" dobio Oscara 2001. godine u konkurenciji za najbolji strani film.

- 1985. U Irskoj je, i pored žestokog protivljenja rimokatoličke crkve, legalizirana prodaja kontraceptivnih sredstava.

- 1991. Usvajanjem amandmana 99 na Ustav, kojim je Republika Slovenija definirana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula inicijativu za izdvajanje Slovenije iz SFRJ.

- 1993. Umro Ferruccio Lamborghini, osnivač tvrtke Automobili Lamborghini, uspješnog proizvođača automobila i traktora.

- 2002. U najvećoj željezničkoj nesreći u Egiptu poginulo 373 putnika, a 66 ozlijeđeno, kada je izbio požar u vlaku na liniji Kairo-Luksor.

- 2016. Bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović za film "Smrt u Sarajevu" dobio Srebrnog medvjeda na 66. internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu.