17. veljače:

- 1600. Giordano Bruno, talijanski filozof, astronom i matematičar spaljen u Rimu kao jeretik na osnovu presude Inkvizicije.

- 1856. Umro Heinrich Heine, njemački pjesnik, jedan od najvećih liričara 19. stoljeća. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem njemačkog romantizma, izvršila je ogroman utjecaj na europsko pjesništvo.

- 1865. Rođen Silvije Strahimir Kranjčević, najznačajniji hrvatski pjesnik realizma i značajan pravaš. Kao učitelj službovao je u Mostaru, Livnu, Bijeljini i Sarajevu, gdje je pjesnički sazrijevao i djelovao.

- 1871. Rođen Jovan Dučić, srpski pjesnik i diplomat. Jedan je od vodećih predstavnika srpskoga modernizma te jedan od najvećih majstora forme u srpskoj poeziji. S Aleksom Šantićem i Svetozarom Ćorovićem u Mostaru je pokrenuo list Zora.

- 1989. Umro Guy Laroche, francuski modni kreator i jedan od najvećih kreatora 20. stoljeća.

- 2002. Prelaskom na euro Francuska se oprostila od franka, koji je 641 godinu bio nacionalna valuta.

- 2002. Više od 170 ljudi, pretežno vojnika i policajaca, ubijeno u napadu maoističkih gerilaca na grad Mangalsen na zapadu Nepala. Maoisti su uništili sve vladine zgrade, demolirali aerodrom i opljačkali banku.

- 2006. Nakon dvotjednih kiša, rijeka blata zatrpala je selo Gvinsahugon na južnofilipinskom otoku Leyti. Poginulo je više od 1.700 ljudi.

- 2008. Kosovo proglasilo neovisnost, aklamacijom u kosovskom parlamentu u Prištini. Do 2016. Kosovo je priznalo 110 država, među kojima su SAD, Australija, te većina zemalja EU.

- 2013. Film "Epizoda u životu berača željeza" bh. oskarovca Danisa Tanovića na 63. filmskom festivalu Berlinale u Berlinu nagrađen sa dvije nagrade - Grand Prix Srebreni medvjed i nagrada Srebreni medvjed za najboljeg glumca koja je dodijeljena Nazifu Mujiću, protagonisti filma.

- 2016. U eksploziji automobila bombe u Ankari, blizu turskog parlamenta, poginulo 28, a ranjena 61 osoba. Automobil bomba je eksplodirao u trenutku kada je prolazio autobus s vojnicima. Za taj teroristički čin vlasti su optužile Kurdsku radničku partiju.