14. veljače:

- 269. Umro sv. Valentin, po kojemu se na današnji datum slavi Valentinovo - Dan zaljubljenih.

- 869. Umro sv. Ćiril, brat sv. Metoda, koji su bili kršćanski misionari i sveci, poznati i kao Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli. Ćiril je bio autor staroslavenskog pisma glagoljice koja se u hrvatskim krajevima zadržala sve do 19. stoljeća. Najpoznatiji hrvatski glagoljaški spomenik je Bašćanska ploča.

- 1779. Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik.

- 1835. Na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića, uz novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu osnovano prvo pozorište u Srbiji.

- 1876. Alexander Graham Bell po prvi je put prijavio telefon uredu za patente. Zanimljivo je kako je istog jutra uredu za patente svoj telefon prijavio i manje poznati izumitelj Elisha Gray koji je na kraju izgubio sudski spor s Bellom.

- 1923. Rođen Miljenko Smoje, hrvatski novinar, književnik, i televizijski scenarist. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku i suvremenom životu. Poznat je i po scenariju televizijske serije "Naše malo misto".

- 1924. Thomas Watson u državi New York osnovao korporaciju International Business Machines, od početka poznatu kao IBM, najveću i najstariju kompaniju u branši informacijske tehnologije.

- 1929. U Chicagu se dogodio krvavi Al Caponeov masakr na Valentinovo u kojem su ubijeni ljudi iz Al Caponeu protivničke gangsterske organizacije.

- 1930. Rođen Relja Bašić, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac i redatelj. Odigrao je više od 3700 kazališnih predstava, glumio u 56 domaćih te brojnim inozemnim filmovima.

- 1945. Oslobođen Mostar u Drugom svjetskom ratu. Tradicionalno, Udruga antifašista i boraca NOR-a Mostar, danas će odati počast svim antifašistima koji su izgubili život za slobodu Mostara.

- 1950. Rođena Josipa Lisac, hrvatska pjevačica i jedna od najvećih predstavnika hrvatske glazbene umjetnosti. Poznata je po izvornoj mješavini različitih glazbenih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi te izraženim vokalnim sposobnostima.

- 1972. Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade "Luna 20" lansiran prema Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

- 2003. Uginula ovca Dolly, prvi sisavac koji je uspješno kloniran iz odrasle somatske stanice. Klonirana je na Institutu Roslin u Midlothianu u Škotskoj. Uginula je u dobi od šest godina. Njezini preparirani ostaci izloženi su u Škotskom Nacionalnom muzeju u Edinburghu.

- 2015. Umro Franjo Mihalić, atletičar, atletski sudac i organizator atletskih natjecanja. Osvajač je srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine. Pobijedio je na više od 50 međunarodnih utrka.