10. veljače:

- 1824. Za predsjednika Perua izabran Simon Bolivar, koji je prije toga istu dužnost obnašao u Kolumbiji, a nakon toga i u Boliviji. Bolivar je bio jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Paname i Bolivije.

- 1837. Umro ruski pjesnik Aleksandar Sergejevič Puškin, nakon ranjavanja u dvoboju s gardistom carske konjičke garde Georgesom d'Anthesom. Najpoznatija su mu djela "Jevgenij Onjegin", "Boris Godunov", "Pikova dama" i "Bajka o ribaru i ribici".

- 1891. Zaslugom čuvenog geologa Jovana Žujovića, na Velikoj školi u Beogradu osnovano je Srpsko geološko društvo, jedno od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

- 1898. Rođen Bertolt Brecht, njemački književnik, koji se po smionosti svojega izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, smatra najistaknutijim njemačkim dramatičarem 20. stoljeća.

- 1935. Rođen Miroslav "Ćiro" Blažević, hrvatski nogometni stručnjak, bivši izbornik Švicarske, Hrvatske, Irana te BiH. Najveći uspjeh postiže 1998. kada je s reprezentacijom Hrvatske osvojio treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

- 1940. William Hanna i Joseph Barbera stvorili su i danas rado gledani crtani film o mačku i mišu "Tom and Jerry".

- 1960. Umro Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup i kardinal. Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici.

- 1979. Umro Edvard Kardelj, slovenski političar i jedan od najbližih suradnika predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Od 1963. do 1967. bio je predsjednik Skupštine SFR Jugoslavije.

- 2005. Umro Arthur Asher Miller, američki dramski pisac i esejista. S dramama "Svi moji sinovi", "Smrt trgovačkog putnika" i "Vještice iz Salema" stekao je kultno mjesto u američkom teatru. Dobitnik je Pulitzerove nagrade za dramu.

- 2006. Umro meksički slikar i vajar Juan Soriano, čije se velike skulpture nalaze na značajnijim mjestima u glavnom gradu Meksika.

- 2013. U stampedu na željezničkoj postaji u indijskom gradu Allahabadu poginulo 36 osoba.