Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvrnuo se na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva o poništavanju izbora te ponovio i ranije stavove SNSD-a kako je takva odluka u potpunosti pogrešna.

"Još jednom je potvrđeno da je SIP izbore poništio na onim mjestima u Doboju i Srebrenici gdje većinom žive Srbi, dok na mjestima gdje većinsko stanovništvo čine Bošnjaci rezultati izbora i dalje su potvrđeni. To jasno govori o namjerama i potvrđuje nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića", rekao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Kada su u pitanju izbori u Doboju i Srebrenici, Dodik dalje ističe kako se u ovom slučaju očigledno radilo o dogovoru bošnjačkih stranaka i opozicije u RS-u te da je SIP donio odluku zbog “halabuke” iz Sarajeva.

"U Srebrenici tijekom izbora nije bilo nijednog prigovora na izborni proces, tek nakon što su medijski iz Sarajeva digli halabuku i kad su vidjeli da su izgubili oni su pokušali i uspjeli napraviti od toga slučaj. Na dan samih izbora u Mostaru je bilo nekoliko stotina prigovora i oni kažu u redu. Znači u Mostaru u redu, u Doboju i Srebrenici nije u redu. Dakle, jednima je trebala Srebrenica, a drugima Doboj i oni su se dogovorili", rekao je Dodik.

Kada je u pitanju članica Središnjeg izbornog povjerenstva Vanja Bjelica Prutina koju je Milorad Dodik nedavno “kritizirao” zbog toga što je u braku s Bošnjakom, predsjednik SNSD-a ostao je pri mišljenju koje je iznio prije nekoliko dana ponašajući se kao da vidi što je tu pogrešno jer je njegova poruka, kako tvrdi, bila “politička”, a ne osobna.

"Ja ću i dalje potvrditi da je ona bila udana za Bošnjaka od kojeg se rastavila i zadržala prezime. To je ona priča da se pažljivo biraju Srbi koji mogu biti odgovorni na neki način. Zadržati prezime nakon rastave, to nisam nikada čuo. To ima političku dimenziju i mi imamo pravo sumnjati", istaknuo je Dodik i nakon toga se osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića.

"U vrijeme kada se borimo s pandemijom, Izetbegović izjavljuje da su Srbi loš narod. Bilo bi nam čudno da neki Izetbegović misli drugačije. To smo o njemu znali, ali sada je dobro što su to čuli svi. Osobno ne mislim da postoje loši narodi. Postoje dobri i loši ljudi. Žao mi je da Izetbegović ima takav stav. On je tom izjavom napustio teren političke borbe i uputio se na teren borbe protiv Srba na način koji su nacisti pokazivali u Drugom svjetskom ratu protiv Židova, Srba i Roma", kazao je Milorad Dodik i nastavio.

"Smatram svojim najvažnijim zadatkom da štitim interese naroda. Ja to činim borbeno, srčano i neću odustati od borbe za poziciju srpskog naroda kakvu on zaslužuje. Ovom izjavom on nije ponizio samo Srbe. Znam da bi on zauvijek zadržao strance i na taj način pokušava bježati od toga da preuzmemo upravljanje BiH. Što se nas tiče, SNSD želi stabilnost i to pokazujemo u svom radu. Želim mir i stojim iza Daytonskog sporazuma. Nadam se da se kaje zbog izjave koja truje naše odnose", izjavio je Dodik i pozvao Bakira Izetbegovića da se ispriča srpskom narodu.

"Mislim da mnogi oko njega tako misle. Iako je možda tako, ja ga pozivam da se ispriča srpskom narodu i da jasno kaže da nije tako mislio i da je srpski narod jednako dobar kao i svi drugi. Ukoliko se ispriča možda ćemo i oprostiti jer smo takav narod. Izetbegović od nas neće dobiti uvrede, pogotovo ne za bošnjački narod. On je cijeli narod kvalificirao što govori o njemu, a ne o nama. Srbi su dobar narod, nikada nismo izlazili iz granica i osvajali tuđe zemlje i nismo bili na strani okupatora i fašista", zaključio je Dodik i naglasio kako su nakon ovakvih izjava Izetbegovića razgovori o građanskoj BiH u potpunosti neprihvatljivi.