"SDA pokušava napraviti sukobljene strane u Republici Srpskoj jer u biti želi destabilizaciju ovog entiteta, ali će umjesto toga SDA izabrati destabilizaciju BiH veću nego što misli. Oni koji podržavaju SDA vode BiH k rasulu", rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a koji je na posljednjim izborima ponovno izabran na tu dužnost kazao je kako je očigledno da "SDA pokušava razbiti političku strukturu Republike Srpske" sumnjajući da su se i predstavnici međunarodne zajednice uključili u formiranje vlasti.

"Ako SDS prihvaća biti izabran i da bude u nekom drugom odnosu a ne u partnerstvu, onda je to jedna loša politika za Republiku Srpsku", rekao je Dodik te naglasio kako u koncepciji vlasti u Srpskoj nema mjesta za SDA, jer su tražili četiri ministarska mjesta, a da bi za Srpsku moglo biti dramatično ako bi im SDS dao tri mandata.

Dodik je naglasio da kada bi, hipotetički govoreći, SDS sa SDA pokušao napraviti novu vladu, ta vlada bi radila protivno interesima Srpske, a što on ne bi dozvolio.

"Ne bih dozvolio formiranje takve vlade, jer ona nije u interesu Srpske, njezinih građana i srpskog naroda", rekao je Dodik, ističući kako bi se pokazalo i da ta vlada ne bi mogla funkcionirati i da bi vrlo brzo morala da se raspusti.

Dodao je kako je većinska volja srpskog naroda izražena kroz podršku Miloradu Dodiku, zbog čega nastavlja borbu za stabilnu i jaku Republiku Srpsku.

I predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je Srni kako izigravanje volje dva konstitutivna naroda u BiH, koje su SDA, DF-a i Savez za promjene pokušali potpisanim sporazumom, ne može i neće proći, te će samo napraviti dodatne probleme svima u BiH.

"Taj sporazum su potpisali oni koji ne žele ozbiljnu vlast ni na razini BiH, a čini im se da bi mogli srušiti vlast u Republici Srpskoj, a što neće biti moguće", rekao je Radmanović.

Ocijenivši da je neuobičajen način na koji je sporazum potpisan i tko je taj sporazum potpisao, Radmanović je podsjetio da su tek počeli razgovori političkih stranaka o formiranju vlasti, a da se odjednom potpisuje sporazum, a da su neobični i potpisnici tog dokumenta, jer su od tri pobjednika izbora - SNSD, SDA i HDZ BiH, dva izostavljena, čime je izigrana izborna volja građana.

Radmanović je naglasio kako je SDA, kao stranka koja je dobila najveći broj glasova bošnjačkog naroda, pokušala da neminovnog koalicijskog partnera u Federaciji BiH - HDZ-a BiH prevari ovakvim načinom potpisivanja, dok je Savez za promjene potpisivanjem pokazao da "ide i s crnim đavolom samo da sruši SNSD i Milorada Dodika".