Dogovor je da Predsjedništvo BiH pokuša usuglasiti tekst koje je već napravilo kao prijedlog, te da ga dostavi liderima stranaka. Prijedlozi koje smo danas imali bit će ugrađeni u tekst i time zaključiti prvu fazu, kazao je član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Dragan Čović nakon sastanka lidera političkih stranaka i članova Predsjedništva BiH s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Philipom Hammondom i ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeierom, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o današnjem sastanku, Čović je naveo kako je njegov dojam da svi lideri političkih stranaka žele europski put BiH.

“Imali smo dosta ugodan razgovor. Razgovarali smo o izjavi koju je Predsjedništvo potvrdilo i stekao sam dojam da većina nas, svi, želimo podržati europski put do kraja i da smo priznali da je ovo još jedna šansa koju nam Bruxelles daje kao mogućnost ulaska u Europsku uniju i da nema privilegija. Ovo je bio početak. a kada dođemo do kraja moramo izvršiti sve obveza”, naveo je Čović.

On je istakao da će nakon što se zaključi prva faza, iza toga biti napravljen “predimaničan plan o raznim pitanjima”.

Ivanić: Doći će do pojašnjenja teksta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon sastanka kazao je kako je zaključeno da će “doći po pojašnjenja teksta”.

“Doći će do pojašnjenja osnovnog teksta. Predsjedništvo daje jedan načelan stav koji je manje više svima bio prihvatljiv. Samo će se pojasniti kako iza tog teksta nema ništa skriveno, da nema uplitanja u nadležnosti. To je bilo jasno, to je bilo u tekstu, sad će samo biti eksplicitnije napisano i to bi bilo to”, kazao je Ivanić.

Ministri Steinmeier i Hammond borave danas u Bosni i Hercegovini povodom inicijative koju su njihove zemlje pokrenule u novembru prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Evropskoj uniji.

Dodik: Dat ćemo podršku izjavi, ali tražimo preciziranje nadležnosti

Republika Srpska je već ranije dala podršku incijativi lidera političkih stranaka u BiH, ali traži pojašnjenje te preciziranje nadležnosti, pojasnio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka lidera političkih stranaka i članova Predsjedništva BiH s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Philipom Hammondom i ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeierom.

Prema njegovim riječima, izjava koju trebaju potpisati lideri političkih stranaka u BiH mora se “doraditi”.

“Mi smo ranije dali suglasnot i podržali incijativu. Mislim da je nekim nekonkretnim tumačenjem u BiH se stvar zakomplicirala. Razjasnili smo, izjava mora poštivati ustavni poredak u BiH, mora se jasno naznačiti, poštivati nadležnosti. Izjava se treba doraditi, odnosno da se ustavni poredak u BiH navede kao osnova suvereniteta, Daytonski mirovni sporazum kao osnova odnosa u BiH, te da se jasno precizira po svakom pitanju da nema nikakve sumnje o mogućem tranfseru nadležnosti. Treba se naznačiti način kako će se raditi dalje”, kazao je Dodik.

Ukoliko se navedena pitanja riješe i korigiraju, kako je kazao Dodik Republika Srpska bit će podrška navedenoj izjavi.

“Treba pisati da se u skladu sa Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom poštuje teritorijalni integritet i suverenitet, da se u svakoj točki gdje se poziva na bilo koje pitanje navede čija je to odgovornost: entiteti, županije, distrikt, da se jasno naznači odgovornost Republike Srpske i Federacije BiH”, kazao je Dodik.

Kada je riječ o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Dodik je kazao kako je potrebno da se preuzmu već ranije dogovorene obveze iz Bruxellesa kroz izjavu koja je potpisana u šestom mjesecu prošle godine.

“I to mora biti tu, a ne da ispadne kako mi idemo na novi početak sada Sejdić-Finci i nikada ne završimo. Rekli su nam večeras, nakon izjave radi se implementacija o reformama, donosi se mehanizam koordinacija, EU poziva BiH da aplicira za članstvo i kada završimo sve imamo status kandidata, to je sva priča. Kako sam čuo večeras, ukoliko napišu za tri dana i dostave nama da vidimo je li to uredu, nije problem, što se naš tiče. Hože li drugi htjeti ostati u tome, to ne znam”, kazao je Dodik.

Bosić: Nema nikakve skrivene namjere

Ministri Steinmeier i Hammond danas su boravili u posjeti Bosni i Hercegovini povodom inicijative koju su njihove zemlje pokrenule u novembru prošle godine, a koja ima za cilj oživljavanje puta BiH u pridruživanju Europskoj uniji.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je na današnjem sastanku razjašnjeno da iza ponuđene britansko-njemačke inicijative nema nikakve skrivene namjere mijenjanja Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, te da sve razine vlasti trebaju provoditi reforme.

“Dobili smo odgovore na sve ono što je bilo pod lupom sumnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nažalost, nakon toga nismo dobili jasnu sliku hoće li sporazum biti potpisan ili neće”, rekao je Bosić novinarima nakon sastanka.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić izjavio je da je današnji sastanak bio vrlo konstruktivan i da je optimista.

“Svi lideri su imali manje sugestije i ideje, tako da sam optimista da se posao, uz pomoć Predsjedništva BiH, može sjajno i uspješno uraditi”, rekao je Radončić novinarima nakon sastanka.

Raguž: Treba da se zna tko je za, a tko nije

Pedsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izrazio je zadovoljstvo odgovornošću, jakom argumentacijom i spremnošću njemačkog i britanskog šefa diplomacije da pomognu BiH.

“Ostalo je nama i na političkoj volji da dalje ne vodimo bespotrebne rasprave je li Predsjedništvo BiH ili netko drugi zadužen da pripremi izjavu”, rekao je Raguž nakon sastanka.

On je napomenuo da je Predsjedništvo BiH, po Ustavu, ovlašteno da podnese aplikacije za članstvo u EU i da bi sada ove korekcije i primjedbe na izjavu trebalo da raspravi i ponudi institucijama BiH.

“Mislim da javnost treba da zna tko je za, a tko nije, a ne da smo na deklarativnim pozicijama”, rekao je Raguž./HMS/