Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je pismo izraelskom predsjedniku Shimonu Peresu i premijeru Benjaminu Netanyahuu, u kojem je izrazio potpuno razumijevanje i podršku odlučnosti da na terorističke prijetnje i akcije protiv Izraela odgovore na adekvatan način, štiteći sigurnost svojih građana i njihovu imovinu.

Predsjednik RS-a je istaknuo da s posebnom pažnjom i zabrinutošću prati razvoj situacije u pojasu Gaze, jer duboko i iskreno suosjeća s prijateljskim jevrejskim narodom i državom Izrael.

“Terorističke prijetnje i akcije militantnih islamističkih grupa su prijetnja cjelokupnoj svjetskoj zajednici, pa bi i ona morala stati u jedan front protiv takvih prijetnji”, istakao je Dodik u pismu.

On je izrazio uvjerenje da će se država Izrael “oduprijeti takvim prijetnjama i da će se mir vratiti na cijelu teritoriju Izraela”.

“Primite izraze našeg dubokog poštovanja, podrške i suosjećanja s Vašim narodom”, naveo je predsjednik RS-a u pismu predsjedniku i premijeru Izraela./Srna/HMS/