Lideer bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je danas SAD da pokušava upravljati Bosnom i Hercegovinom poput kolonijalne sile, ustvrdio je kako je stanje u Republici Srpskoj bolje nego u Njemačkoj te poručio kako očekuje da će nakon izbora u 2024. dobiti bolje sugovornike u Bruxellesu i Washingtonu.

Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci ponovo najavio raspad BiH tvrdeći kako je 28. godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma dovoljan dokaz da BiH ne može funkcionirati, a prognozirao je kako će u tom scenariju opstati samo RS kao samostalna cjelina. Kazao je kako je Daytonski sporazum kao temelj današnje BiH zapravo propao, odnosno kako su od njega "ostale samo krhotine".

"Nema razloga da se mi danas zadržimo na Daytonskom sporazumu i napravimo istu grešku koju je Srbija uradila nakon raspada bivše Jugoslavije do kraja je braneći, a bila optužena da je razbija", izjavio je Dodik dodajući da je stoga najbolje rješenje "mirno razdruživanje" BiH.

"Sankcije nam stvaraju probleme"

Tvrdi kako je protiv toga jedino "kolonijalna uprava" koju predvode SAD i Velika Britanija, no nada se kako bi američki predsjednički izbori naredne godine, kao i izbori za Europski parlament, to mogli promijeniti.

"Doći će izbori u SAD i EU i ljudi s kojima ćemo moći razgovarati", kazao je Dodik, koji ne skriva simpatije za bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, unatoč činjenici da mu ni tijekom Trumpova mandata nisu ukinute sankcije uvedene još kada je u Bijeloj kući bio Barack Obama.

Dodik je potvrdio kako politika sankcija koju potiče SAD stvara probleme Republici Srpskoj jer je tom entitetu sada otežan pristup zapadnim financijskim tržištima, no tvrdi i kako to nije utjecalo na ukupnu financijsku stabilnost.

Kaže kako je stanje u RS-u zapravo bolje nego u europskim državama poput Njemačke. "Prije će bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska", optimistično je zaključio Dodik.