Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, aktuelni član Predsjedništva BiH i kandidat na ovogodišnjim izborima za predsjednika RS, za "ATV" je govorio o mnogim temama, između ostalog, i o odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i o tome da je već razgovarao s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Kada je riječ o odnosu s Vučićem, Dodik je rekao da se redovno čuje s predsjednikom Srbije i da o tome ne mora govoriti.

''Ključno pitanje za Republiku Srpsku su dobri odnosi s rukovodstvom Srbije. Ja sam dugo ovdje, s Vučićem imam dobar personalni odnos. Ima i na njegovoj strani i ovdje nekih koji spekuliraju, ali to sigurno neće ugroziti naše odnose'', naveo je Dodik za ATV.

Dodik je istaknuo kako SNSD ima namjeru da nakon objave rezultata formira Narodnu skupštinu RS.

''Do kraja studenog ćemo formirati Vladu RS-a i da bismo do kraja godine mogli donijeti novi budžet, nove ekonomske politike za iduću godinu. Da se ne bavimo sobom. Najstrašnija kletva naroda je: "Dabogda se sam sobom bavio ", tako je i u državi'', kazao je Dodik.

Govoreći o mogućim koalicijama na državnoj razini, Dodik je rekao kako je HDZ nesumnjiv pobjednik kod Hrvata, a da Bošnjaci imaju dva bloka koja su tu negdje.

Istaknuo je da je razgovarao s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem o tome da zajednički odluče s kojim od tih blokova mogu imati zajedničku politiku.

''Najbolje bi bilo da izbacimo SDA što oni ne bi preživjeli. Izetbegović je izgubio, barem ja tako mislim, zbog paranoje da ako uđu Srbin i Hrvat koji nisu sarajevske opcije, mogli bi da prave njima probleme. Ja sam četiri godine radio u odnosu dva naprema jedan, pa sam potezao vitalni nacionalni interes. Oni nisu htjeli da uđu u tu poziciju jer bi taj jedan morao da poteže vitalni interes kod Bošnjaka, pa bi onda bilo, eto vidiš da to nije tako loše to što je Dodik koristio 11 puta. Ne želeći to da radi, svoje glasove je usmjerio Komšiću pa je kolateral sve te priče'', rekao je Dodik za ATV.