U svjetlu aktualnih događanja na Bliskom istoku, te mogućoj opasnosti za regiju i BiH, sigurnosnu situaciju komentirao je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, navodeći da je ovaj entitet u tom smislu stabilan, prenosi N1.

''Na današnji dan i svih ovih prethodnih dana, a vjerujem, i u neposrednoj budućnosti, Republika Srpska ostaje stabilna i kontrolira svoju sigurnost može da upravlja, ne daj Bože, nekom kriznom situacijom u tom pogledu'', kaže Dodik, te navodi da pojedini autonomno donose odluke o podizanju nivoa sigurnosti, ali, kaže, to je njihovm problem.

Navodi kako ''nije nepoznato da u BiH postoje razne ćelije'', odnosno, ono što se zove ''spavači''.

''Ako se sjećate, prije 10-ak godina, iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, rečeno je da tada, da se registriraju 3.500 'spavača' koji čekaju znak da nešto urade. (…) Imamo značajne podatke o tome, razmjenjujemo ih s važnim agencijama, u regionu, Europi i svijetu i mislimo da svako od onih koji ima potencijalni teroristički kapacitet, je pod nekom vrstom kontrole i da, veoma lako, možemo da prepoznamo, čak i da utičemo na njihove namjere da nešto učine'', navodi Dodik i dodaje da se vlast ovog entiteta trudi da Republika Srpska bude stabilna: ''Ali, ono što vidimo je da postoji vrsta opasnosti za Europu. U Švedskoj se vojska koristi da održi red, postavljaju se novi granični prijelazi, tamo gdje su ranije ukinuti, sve to govori da je svijet u jednom ozbiljnom neredu.''

Navodi i da je danas održan sastanak s važnim ljudima iz segmenta sigurnosti, u smislu redovnih aktivnosti, bez panike, te da se pojačava stupanj gotovosti domaćih struktura, koje se bore protiv različitih sigurnosnih izazova.