Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vijeće naroda Republike Srpske nije trebalo ni postojati i da bi u sljedećem razdoblju trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto.

Komentirajući činjenicu da Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda za usaglašavanje zakona, propisa i akata na jučerašnjoj sjednici nije postigla dogovor ni o jednom pitanju, Dodik je istaknuo da je Vijeće naroda izmišljeno da bi bilo kočnica RS-u.

"Vijeće naroda je izmišljotina visokog predstavnika Wolfganga Petricha koji je to nametnuo Narodnoj skupštini. U Ustavu BiH i Daytonskom sporazumu ne postoji Vijeće naroda, postoji samo Narodna skupština", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je podsjetio da u Daytonskom mirovnom sporazumu postoji Dom naroda Federacije BiH i Dom naroda BiH, ali da takvo nešto u RS-u ne postoji.

"To je izmišljena stvar visokih predstavnika koji su, sve što su radili, radili na štetu RS-a", poručio je Dodik.
 


Prema njegovim riječima, kroz promjenu Ustava RS-a, koja se priprema, treba ako ne eleminirati Vijeće naroda iz parlamentarnog života, onda bar dramatično smanjiti mogućnost da se na ovaj način onemogućava rad najvišeg tijela vlasti.

Komentirajući činjenicu da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo vitalni nacionalni interes na rebalans proračuna RS-a, Dodik je napomenuo da je rebalans proračuna napravljen zbog epidemije koronavirusa, te da nije ništa učinjeno da bi se smanjivale stavke vezane za neku bošnjačku ili bilo čiju drugu organizaciju.

"To je više nalog koji dolazi iz Sarajeva, kao što pokušavaju mnogo toga da preko Ustavnog suda BiH urade u RS-u. Ustavni sud BiH je mjesto kriminalizacije odnosa u BiH, majorizacije dva naroda u BiH i afirmacije jednog naroda i jedne političke iluzije koja pokušava namtnuti BiH unitarno državo uređenje", smatra Dodik, prenosi Radio Sarajevo.

On je dodao da je riječ o "potpuno nerazumnom političkom ponašanju", podsjećajući da se Klub Bošnjaka tako ponašao i s proglašavanjem izvanrednog stanja na koje se čekalo desetak dana.

"Oni politiku vode po nalogu iz Sarajeva i gledaju kako će ovdje zakomplicirati situaciju", naveo je Dodik.

Dodik je dodao da očekuje veći rad Ustavnog suda Republike Srpske, koji treba dati ocjenu za svako pitanje vezano za RS i da se spriječi da se mnoge odluke prenesu na Ustavni sud BiH.

"Ustavni sud BiH je kriminalna, mafijaška organizacija i takvog ustavnog suda nema nigdje u svijetu. Može se zvati i nakaradni sud", poručio je Dodik.