Danas je održava 15. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodika.

Jedna od točaka na dnevnom redu bio je i prijedlog planirane posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Islamskoj Repiblici Pakistan.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je novinarima nakon završene sjednice da je razmatrano pitanje migracija te je istaknuo je da se slažu sa ciljem da se spriječi ulazak migranata u BiH i da se bitno smanji njihov boravak u BiH.

"Zadužili smo Savjet ministara da se zemlja odakle dolazi najveći broj ljudi napravi sporazum kojim bi se omogućilo da se oni vraćaju u svoje zemlje. Smatrali smo da napori koji se čine između Ministarstva sigurnosti i zemalja u regiji je dobra mjera da se smanji broj migranata", kazao je Dodik.

On ističe da su pohvalne aktivnosti koje provodi Granična policija BiH.

"S druge strane skinuli smo s Dnevnog reda informacije neke informacije Ministarstva inozemnih poslova, zbog toga što gospođa Turković ima neke simptome COVID-a koji nije potvrđen", poručio je Dodik.

Zaključeno je niz sporazuma i protokola i odluka, istaknuo je Dodik.

"Nisam se usuglasio s točkom da stranci kontroliraju proces izbora, jer on ulazi u suverenitet samih izbora. Dogovoreno je da se prihvati donacija kojom će CIK BiH uraditi edukaciju mladih koji prvi put izlaze na Izbore. Tražit ću od svih stranaka iz RS-a da se očituju o memorandumu  slažu li se s tim i treba li da se pokrene vitalni nacionalni interes", rekao je Dodik.

Prema riječima Dodika, Džaferović je predlagao da se uključe OSBiH u pitanje migranata, što on ne smatra dobrim već treba ostvariti bolju saradnju sa Srbijom.

On smatra da je potrebno migrantima zabraniti kretanje po naseljenim područjima.

Na pitanje novinara o odnosu s drugim političkim liderima i Daytonskom sporazumu on je kazao:

"Ne prepucavam se ni s kim. Nikada nisam rekao ništa kada ode Bakir Izetbegović kod predsjednika Turske, a mogli smo. Problem je Džaferovića i ovih ostalih, zato što ne mogu da objasne pitanje Daytona.

Otkud vam policija, otkud vam sud i tužiteljstvo sve je bilo nametnuto i mi to hoćemo raspraviti. Sve to ima svoj vijek. Nemam potrebe da to objašnjavam. Inzko samo brlja oko tih pitanja, a tamo točno piše što on treba raditi", poručio je Dodik i dodao:

"Visoki predstavnik se pravi blesav i očigledno je da će takav ostati do kraja mandata".