"Razgovori nikada nisu usmjereni protiv trećeg i želimo da što prije bude formirana Vlada Federacije BiH, ali i kvalitetan rad Vijeća ministara", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Naveo je kako je u BiH potrebno rješavati pitanja za koja postoji suglasnost jer su svi suglasni o njenom europskom putu, ali su različita mišljenja o članstvu u NATO.

"O europskom putu i o 14 prioriteta treba razgovarati i vidjeti kako postići konsenzus. Međutim, treba naglasiti da je BiH pregovaračka strana na putu ka EU, a ne podanička kako to smatra Johann Sattler", rekao je Dodik

Naveo je kako se želi postići usklađenost o proračunu BiH i da je na sastanku razgovano o razvojnim pitanjima.

Čović je pak rekao kako vjeruje da će biti izraženija dinamika rada Vijeća ministara, naglasivši da je neophodno da se sporna pitanja rješavaju dijalogom.

Čelnik HDZ-a BiH je rekao da je suradnja ove dvije političke opcije na razini na kojoj su očekivali te da se radio o kontinuitetu suradnje.

''Ima još tema koje su ostale iz prošlog vremena koje ćemo pokušati usuglasiti'', rekao je Čović govoreći o novom Vijeća ministara.

Govoreći o vlasti u federaciji rekao je kako treba biti dinamičniji te najavio razgovore.

''Nadam se da će unutar bošnjačke političke scene da nikom neće ići u prilog blokade oko Federacije. Uvjeren sam da će HDZ s partnerima naći dovoljno mudrosti'', rekao je Čović.

Podsjećamo, Dodik je ranije izjavio kako ga Europska unija podsjeća na bordel, da u Srebrenici nije bilo genocida ali je i najavio tužbu protiv Republike Hrvatske.