''SNSD će se pozabaviti svima onima i sastaviti listu imena - Crnu knjigu, svih onih koji su ikada i na bilo koji način naštetili SNSD. Općine u kojima nismo pobijedili, neće biti naš prioritet, vidjett ćemo hoće li tamo uopće odlaziti naši ministri i kako ćemo održavati bilo kakvu komunikaciju s njima, sve dok se stanje u tim općinama u kojima nismo na vlasti ne konsolidira'', dio je govora predsjednika Republike Srpske i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika sa sjednice Glavnog odbora ove stranke.

Ovakve liste nisu prve, a kako se čini – nisu ni posljednje, navodi Al Jazeera dodajući kako je prve sastavljao glavni tajnik stranke, Rajko Vasić- posljednji ministar informiranja u Vladi RS, koji je sugerirao predsjedniku tko je podoban, a tko nepodoban.

Nakon toga na red je stigla cijela knjiga potencijalnih ''izdajnika'' pod nazivom ''Rušenje Republike Srpske – teorija i tehnologije prevrata'', autora Stefana Karganovića. Ovo svojevrsno izdvajanje i javno imenovanje ''neprijatelja ustavnog poretka'' s imenima političara, novinara, intelektualaca, objavljeno je na službenoj internetskoj stranici SNSD-a.

Karganović je svojevremeno tvrdio kako u RS-u djeluju lažne nevladine organizacije ''koje treba da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u poticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka''.

Nikakvih nereda bilo nije, kao ni ''urušavanja ustavnog poretka'', iako je od objavljivanja ovog pamfleta prošlo skoro četiri godine.

Pitanje zaštite onih koji su se našli na listi, kako su je u Banja Luci zvali - listi za odstrel, nikada nije ni spomenuto.

''Gdje nestaju ljudska prava u sustavu koji sopstvene građane naziva 'izdajnicima', javno ih 'targetira', a politička prava postaju samo dio mlake borbe u zaštiti vlastitih interesa? Tko određuje 'podobnost' i 'nepodobnost' onih gotovo 50 posto stanovnika ovog bh. entiteta koji nisu podržali SNSD i Milorada Dodika?'', pita se Al Jazeera.

Banjalučka novinarka Gordana Katana smatra kako je skandalozna najava da se ne kontaktira s općinama u RS u kojima na vlasti nije SNSD.

''Dodik se ponaša upravo onako kako se ponašao u vrijeme predizborne kampanje, a to je sustav represije u kojem nenarodno dijeli i ljude i općine na one gdje je SNSD, te na one na koje SNSD nema utjecaja. U entitetu RS dominira stupanj represije i prema pojedincima, a sada i prema općinama. Ali, za razliku od dosadašnjeh etiketiranja, ovo je prvi put da to radi stranka. Do sada je predsjednik SNSD za to koristio i plaćao druge'', rekla je i dodala kako se ovdje ne radi samo o novinarima, s kojima postupa kako mu je volja - u pitanju je cijeli sustav građanskih prava, za koje su lokalne NVO preslabe da ih brane, a opozicija u RS se ponaša sterilno.

''Što je sljedeće? Hoće li netko moći i slobodno pucati u sve one koji nisu po 'ukusu' vladajućoj garnituri? Ne smijemo zaboraviti ni pravosuđe, u kojem možemo ostati 'zaglavljeni' godinama, jer je i ono pod kontrolom vlasti... Vidjeli smo već takvih primjera. Vlast je već napravila zakonske okvire za obične građane RS iz kojih ne mogu izaći. A posebno moram istaknuti da je najgore kada se dio javnog servisa iz Banja Luke uključi u 'etiketiranje' nekoga. E, to je već najgori oblik proganjanja i etiketiranja'', zaključuje Katana.

Aleksandar Trifunović, novinar i vlasnik portala Buka već je bio na sličnom, Karganovićevom popisu. Trifunović tvrdi da je još gore da opozicija uopće ne reagira na ovakve najave, te da načelnici općina koje nisu u SNSD – šute. A ćute im i predsjednici.

''I moja emisija i portal su već bili na tim 'crnim listama'. Najgore je etiketiranje u javnosti određene osobe, koje zatim prelazi i na obitelj. Ovo što se godinama radi je apsolutno nedopustivo u bilo kakvom demokratskom sustavu, pogotovo što sustav koji bi nas trebao činiti sigurnim – ne radi ništa. To smo mogli vidjeti i na nerješavanju svih političkih ubojstava u RS do sada, ali i na slučajevima klasičnog zastrašivanja. Meni se osobno čini da je Dodik pogubio konce s realnošću i ne znam kako će se uopće vratiti nazad'', navodi Trifunović.

''Nekada davno, za vrijeme sukoba Tita i Staljina, etiketiranja... i u kafani se pričalo tiho ili nikako. Sistem nije podnosio bilo kakve 'unutrašnje neprijatelje', a kazna za 'prekršaj' bila je Goli otok. A, čini se - u entitetu Republika Srpska je sve tiše i tiše'', navodi Al JAzeera.