''U ovom trenutku nema dogovora oko mehanizma koordinacije koga je nedavno usvojio Vijeća ministara'', rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tijekom susreta s visokim predstavniko u Bih Valentinom Inzkom.

Dodik je pak pozdravio predaju aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji te dodao kako je RS zagovornik kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji i da na tom putu daje svoj doprinos, priopćeno je iz Dodikovog kabineta

Ponovio je i stav RS-a da OHR treba završiti svoju misiju u BiH.

Entitetski predsjednik i visoki predstavnik Valentin Inzko su se složili da treba više raditi na onim stvarima za koje postoji zajednička suglasnost, poput infrastrukture, ekonomije, europskog puta BiH.

Inzko je pak rekao kako ''pozdravlja signale da će referendum u RS-u o Sudu i Tužiteljstvu BiH biti ostavljen postrani'' te još jednom ponovio da RS može organizirati referendum o svim pitanjima koja su iz njezine nadležnosti.

Međutim, još jednom je istaknuo da nije moguć referendum u RS-u o onome što uključuje državne nadležnosti, pravosuđe BiH, kao i nadležnosti visokog predstavnika.

''Nezadovoljstvo postoji kada je u pitanju pravosuđe BiH. Građani su nezadovoljni tempom kako se donose odluke i ima puno prostora za poboljšanje stanja i pravosudne institucije moraju biti nezavisne i istovremeno odgovorne'', naglasio je visoki predstavnik u izjavi medijima.

Kazao je da je s Dodikom razgovarao i o akciji SNSD-a protiv prisustva OHR-a u BiH, gdje su na pojedinim razglednicama navedene i prijetnje smrću njemu i njegovom sinu, što je ocijenio, neprihvatljivim.

U tim prijetnjama je, kaže, pređena jedna granica i to smatra i Dodik, jer obitelh nemaju nikakve veze s poslom koji oni obavljaju.

Kada je u pitanju mehanizam koordinacije, Inzko je rekao da je važno da postoji transparentnost i da su svi u taj proces uključeni. Mora se, dodao je, dati šansa mehanizmu koordinacije da rade po ustavu, jer je i cijena BiH ''pitanje koordinacije''.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da u svim normalnim državama postoji apelacijski sud, drugostupanjski sud, ali i da ne zna detalje razgovora o tome u okviru strukturalnog dijaloga.