Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH pokrenuo je službeno i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvaćanju nametanja zakona Valentina Inzka, odlazećeg visokog predstavnika u BiH.

"Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Europi bude okarakteriziran kao genocidan", kazao je savjetnik za unutarnju politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

On je naglasio kako se ne smije zaboraviti da je Inzko ovaj, kako je naglasio, sramni čin nametanja ovakvog zakona učinio na današnji dan, kada je poslije sarajevskog atentata Austrija, iz koje dolazi Inzko, uputila ultimatum Kraljevini Srbiji, prenosi Srna.

"Mi iz Republike Srpske to ne smijemo zaboraviti i mi iz Srpske iz principa ne smijemo na ovo pristati", rekao je Kovačević.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.