Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ne smije biti uveden princip po kome će netko iz Sarajeva naređivati Republici Srpskoj što da se radi.

Povodom najave SDS-a i PDP-a da bi mogli formirati većinu na nivou BiH koja ne bi uključivala SNSD, Dodik je rekao da oni mogu to uraditi  i da nije nikakav problem, ali da vlast koja je izabrana u ime naroda definira interes Republike Srpske.

"Oni to sigurno nisu, ali to ne znači nas trebaju slušati, ali svakako moraju čuti. Njihovim ponašanjem se daje pravo muslimanima da manipuliraju srpskim nacionalnim interesom", rekao je za RTRS Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, prenosi Srna.

On kaže da su SDS i PDP odbili prijedlog SNSD-a da zajednički istupe da se ne prihvati ono što je štetno za Republiku Srpsku i da nema Vijeća ministara.

"Sve su to odbili u nastojanju da se konfrontiraju prije svega s nama, odnosno s politikama koje je narod izabrao", rekao je Dodik.

On ističe da SDS i PDP sada pokušavaju da svoj politički aktivizam upražnjavaju na nivou BiH, jer ne mogu u Republici Srpskoj, gdje su marginalni.

"Sada žele kazati 'mi smo ti' i da se nude. Pa neka izvole, neka to urade. Mislim da je za vlast u Republici Srpskoj i za samu Srpsku možda i nepotrebno razmišljati o tomu da ulaze u vlast (na nivou BiH) i da okrnjeni mandat koriste u bilo kakvom smislu", poručio je Dodik.

On ističe da će kao srpski član Predsjedništva BiH to gledati iz vizure poslova koje obavlja.

"Srpska se pokazala sposobnom suprostaviti svemu onome što je štetno za nju, a dolazi iz Sarajeva u uvjetima kada su imali i člana Predsjedništva i kada su imali puni sastav Vijeća ministara, pa nisu ništa uradili. Prema tome, neće ni ovaj put", smatra Dodik.

On navodi da je ponašanje SDS-a i PDP-a protiv Republike Srpske i da je primjer za to donošenje operativnog plana za realizaciju mišljenja Europske komisije.

"To je nešto što je moralo koordinirati s vlastima Republike Srpske, koje imaju značajan broj pitanja koja moraju završiti. Ne smije biti uveden princip po kome će neko iz Sarajeva nama naređivati što da se radi", rekao je Dodik.