Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u Srpskoj radi o "sistematskom teroriziranju povratnika" izmišljena da bi se podigle tenzije. Dodik je rekao Srni da Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu poput napada na povratnike u Gacku stavi na teret Srpskoj, istaknuvši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o "sistematskom teroriziranju povratnika".

"Tvrdnja o nekakvom sistematskom teroriziranju je izmišljena kako bi se tenzije podigle. Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usložni", izjavio je Dodik.

Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je Republika Srpska sve riješila i počinitelje privela pravdi, osim u Višegradu gdje je pretučena jedna obitelj i na kojem organi Srpske rade.

Predsjednik Republike je istaknuo da želi da se Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj osjećaju potpuno sigurno.

"U Srpskoj su otkriveni svi napadi na povratnike i činimo sve da osiguramo stabilno i sigurno okruženje. Svi oni koji počine bilo kakav akt prema ljudima druge vjere i nacije ili iz bilo kog motiva treba da odgovaraju na najstroži način", istaknuo je Dodik.

On je naveo da je policija Republike Srpske učinila sve da se osigura takva sigurnost, a da je pitanje šta se događa u pravosuđu za Nikšića i njegove ljude koji su spremni da prihvate da ovakvo pravosuđe funkcionira u BiH.

"Imajući u vidu da cijenim Nikšića i njegovu objektivnost veoma sam iznenađen da je dostavio ovako jedno pismo puno krivnje na samu Republiku Srpsku, a samo jednim dijelom govori da toga ima i u FBiH. Kada bi se uporedilo, vidjelo bi se da postoji u FBiH sve ono što je pokušao da pripiše Srpskoj", rekao je Dodik.

On je napomenuo da u FBiH od 542.897 prijeratnih Srba danas živi samo pet posto, a da je gotovo isti broj Bošnjaka živio u Srpskoj i vratilo se gotovo 40 posto, bar prema popisu, dok je obnovljeno više od 90 posto objekata.

"To je dokaz kako se vlast Srpske odnosi prema tom pitanju. U FBiH je bilo 785 većinskih srpskih naselja, a gotovo su sva spaljena, bilježi se neki mali povratak u oko sto naselja i sela, u tim selima nema struje", rekao je Dodik i dodao da se najbolje vidi na području Zenice gdje je gotovo 14 srpskih sela spaljeno i tu gotovo nema povratka.

On je napomenuo da u obnovljenim naseljima u Srpskoj nema stanovnika, jer su to oni koji su otišli prije rata u zapadnu Europu, a onda su se prijavljivali kao oštećeni i dobili obnovu, što se najbolje može vidjeti u Kozarcu.

"Neprihvatljive su kvalifikacije da se radi o sistematskom teroriziranju  povratnika u Republiku Srpsku, mislim da se radi o sistematskom teroriziranju povratnika u FBiH", istaknuo je Dodik.

Pokušati Srpskoj pripisati tako nešto, Dodik kaže da se može samo iz pokvarenih političkih namjera koje je očigledno Nikšić pokazao na ovom primjeru, jer da je htio da bude objektivan onda je trebalo da napiše šta se događa u FBiH.

Dodik je ukazao da Nikšić govori da izjave koje daju političari podgrijavaju netrpeljivosti, očigledno misleći da samo to stanuje u Srpskoj, a njihova politika nametanja BiH nije podgrijavanje netrpeljivost.

"Pokušaji da se Srpskoj oduzmu mnoge nadležnosti ili da se natjera na prihvatanje unitarnog koncepta BiH, to nije podgrijavanje netrpeljivosti", upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u FBiH nikada neće moći da objasne činjenicu da je u Srpskoj u okviru geodetske uprave potrošeno više od 20 milijuna KM za pokušaj da se dođe do svakog Bošnjaka koji je tu živio i koji se vodi u evidenciji da raspolaže ili ima pravo na zemljište, jer toga u drugom entitetu nema.

Upitao je koliko je srpskih obitelji kojima su oduzeli imovinu u FBiH na sraman način i zato "neka je sramota Nikšića kada govori o takvim stvarima".

Dodik je upitao šta je sa zemljom u naselju Lipa oduzetom Srbima da se pravi izbjeglički kamp, šta je sa ubojstvom žene na Ozrenu, šta je sa pretučenim ljudima na Ozrenu, šta je sa mnogim drugim dijelovima, pa i Mostarom gdje se događa isto tako nasilje nad Srbima.

"Jedini događaj koji su otkrili, a to je zato što su sami sebe snimali, je paljenje zastave na Dan Republike Srpske u Zenici i pokušali su da to kamufliraju nekim podnošenjem krivičnih prijava", podsjetio je Dodik.

Začuđen je, ističe, da se Nikšić odlučio na jedan pamlet reagirajući na događaj u Gacku na kojem policija radi, te ukazao da je objekat bio izoliran, bez prisustva stanovništva i da će teško biti utvrditi.

Rekao je da je ovakvim postupanjem Nikšić značajno zatvorio vrata mogućem dijalogu o mnogim drugim pitanjima, jer se pokazalo da je upravo on politički i etnički motiviran kada takve stvari tvrdi.

Dodik je naveo da se u slučaju Gacka, ako je urađeno iz etnički motiviranih razloga, mora pronaći počinitelj i biti kažnjen, ali smatra da ne treba da se prejudicira dok sve ne bude završeno.

"Nikšić je ubrzao i optužio Republiku Srpsku na najcrnji mogući način, žao mi je što je to uradio, mislim da smo imali do sada nesumnjivo dobar dijalog na svim pitanjima", rekao je Dodik.

Ne može, naglasio je, da prihvati da se tako nešto pripiše Srpskoj što ne stoji u teškom izazovnom trenutku u kojem Nikšić nije rekao ni riječi da se čitav srpski narod pokušava sotonizirati, već prihvaća ujdurmu koja se diže u UN.

"Pripisati Republici Srpskoj sistematsko teroriziranje prevazilazi svaku vrstu ne samo objektivnog pristupa već nas dovodi u pitanje da vidimo na koji način se postupa i šta se želi sa tim uraditi", istaknuo je Dodik.

Dodik je pozvao policiju Republike Srpske da pojača mjere sigurnosti u naseljima gdje žive povratnici Bošnjaci ili oni koji su tu živjeli njihove sigurnosti i da se svaki napad se rigorozno kažnjava.

"Zato bi možda bilo dobro da se za takve napade promijeni zakon u Republici Srpskoj i to ću predložiti da se uvedu rigoroznije kazne za takva djela, pogotovo ona koja su motivirana na etničkoj osnovi. Mi ćemo to uraditi i mi ćemo pokazati da to možemo", zaključio je Dodik.