Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da koalicija oko njegove stranke ima 42 zastupnička glasa, i više, za izbor novog rukovodstva Narodne skupštine RS-a i da pozicija predsjednika parlamenta pripada Demokratskom narodnom savezu (DNS).

Odbio je priopćiti tko će biti predložen za novog predsjednika Skupštine RS-a, na sjednici 24. studenog.

Navodeći da je danas održan konzultativni sastanak s predstavnicima koalicijskih partnera, DNS-om i SP-om, o prvoj sjednici Narodne skupštine RS-a, Dodik je u izjavi novinarima u Banja Luci naveo kako će potom nastaviti da "dalje grade dogovore o pitanju vlasti u RS-u''.

Kazao je da će na konstitutivnoj sjednici parlamenta RS-a vidjeti tko ima, a tko nema skupštinsku većinu za formiranje nove vlasti u RS-u.

Ponovio je tvrdnje da je sporazum Saveza za promjene sa SDA i DF-om "štetan i vrlo opasan za RS i sa stanovišta preuzetih obveza i političkog razvoja“, apostrofirajući tu pitanje vojne imovine.

Za novog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića je rekao kako "ne može predstavljati institucije RS-a, već da je ključni organ u RS-u Narodna skupština i ako bude potrebno izjašnjavat će se o svakom pitanju na razini BiH''.

''Ivanić ima tri ovlasti kao član Predsjedništva BiH i nitko u to ne dira'', dodao je predsjednik RS-a i SNSD-a.

Tvrdi da nije točno da je on nervozan i da se to primjećuje u istupima nakon što je Savez za promjene potpisao sporazum o formiranju vlasti na razini BiH sa SDA i DF-om te uvjerava da je čvrst dogovor SNSD-a s HDZ-om te da nije usmjeren protiv nacionalnog interesa Bošnjaka ili bilo kojeg građanina u BiH, ali je usmjeren za afirmaciju konstitutivnih naroda u BiH.

''Ostat ćemo u savezništvu s HDZ-om i gradit ćemo naše politike na dodirnim pitanjima'', rekao je i odbacio tvrdnje da ruska politika ima utjecaja na RS, jer Rusi nisu RS-u ispostavili nijedan politički zahtjev niti sugestiju da se radi protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Dodik je izjavio kako je dogovor ove stranke s HDZ-om BiH na razini BiH dugoročno etabliran i da je odluka lidera HDZ-a Dragana Čovića u tom pogledu jasna.

Komentirajući izjavu predsjednika DF Željka Komšića da će se u BiH provoditi ruska politika ukoliko HDZ izabere koaliciju sa SNSD-om, Dodik je rekao da ona ukazuje na to tko je "izgubio živce".

"Mislim da je Komšićeva nervoza vezana za zahtjeve za promjenu Izbornog zakona, koje traži HDZ, i hrvatskom televizijom, što je s njima teže ostvariti nego u savezništvu sa SNSD-om", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komšićeva uloga bila je devastirati Hrvate u BiH, a pošto mu to nije uspjelo u dva mandata člana Predsjedništva, to pokušava formiranjem stranke i savezima koji trebaju minimizirati ulogu HDZ-a i autentičnih predstavnika hrvatskog naroda.

Dodik je kazao i da, ukoliko se ukaže prilika, nema ništa protiv sastanka s predsjednikom SRS Vojislavom Šešeljem.

bljesak.info/fena