Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će krajem listopada biti zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Programskoj deklaraciji SDA, koju smatra samo "vrhom nečega što je visoki predstavnik godinama radio, ohrabrivao i što je njegov konačni cilj".

Dodik je istaknuo da će sve to, od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine koji će se bazirati na Ustavu i Daytonu.

Jedina Republika je Republika Srpska

"Do sada nismo imali okupljen tim kao što imamo ovaj put, koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA... Nema nikakvog bosanskog identiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jeste Republika Srpska", rekao je Dodik za "Politiku".

On je poručio da sve što je visoki predstavnik radio ne može opstati i biti legalizirano, jer je rađeno "mimo propisa i Daytonskog sporazuma".

Dodik je istaknuo da je bazična stvar da se "ne dopusti da se zaboravi da su takozvana bonska ovlaštenja potpuna podvala i prevara, da nisu zasnovana na pravu, ali da je na bazi njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sistem u BiH".

Bosna je podvala

"Odbacit ćemo takvu praksu i sama bonska ovlaštenja, te o tome zatražiti dijalog sa Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik. A to znači od vojske, indirektnih poreza i drugo", objasnio je Dodik. "Ako ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima".

Dodik smatra i da nema ništa od priča da će za mjesec dana biti formirana vlast na razini BiH, te ističe da će s istekom godine biti izgubljen veliki broj projekata i da sve to govori o jednoj potpuno besmislenoj zemlji.

Govoreći o trilateralnom sastanku na kome su, osim njega, bili predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i druga dva člana Predsjedništva, Dodik kaže da je "pomalo iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju kako je sve lijepo u BiH, pa je morao objasniti kako već godinu dana nema vlast", prenosi Srna.