Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će u naredna dva do tri dana biti zakazana sjednica Kolegijuma, a onda i konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS-a. “Nakon što položim prisegu, imam pravo predložiti mandatara i to će biti veoma brzo”, rekao je Dodik za Srnu, ističući da je koalicija SNSD-DNS-SP stabilna i da nema dvojbe oko toga da ova koalicija ima 42 zastupnička mjesta.

On je dodao da se nastavljaju i razgovori s “nekim zastupnicima koji su na drugoj strani političkog spektra”, čime će se pokazati da buduća skupštinska većina ima i više od 42 zastupnika.

“Bit će formirana i Vlada, trebamo donijeti proračun, nastaviti razgovore oko ruskog kredita, koji trebamo dobiti u narednim mjesecima jer su i Rusi čekali razvoj situacije ovdje, a zato je važno da RS bude stabilna”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da u koncepciji vlasti u RS-u nema mjesta za SDA, jer su tražili četiri ministarska mjesta, a da bi za RS moglo biti dramatično ako bi im SDS dao tri mandata.

Dodik je naglasio da kada bi, hipotetički govoreći, SDS sa SDA pokušao napraviti novu vladu, ta vlada bi radila protivno interesima RS-a, a što on ne bi dozvolio.

“Ne bih dozvolio formiranje takve vlade, jer ona nije u interesu RS-a, njenih građana i srpskog naroda”, rekao je Dodik, ističući da bi se pokazalo i da ta vlada ne bi mogla funkcionirati i da bi se vrlo brzo morala raspustiti.

/Srna/HMS/