Čelnici vladajućih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini danas su pozdravili odluku Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, ističući kako je to najbolji put za zemlju i njene građane. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocijenio je kako to predstavlja jedno od najvećih postignuća na putu ka punopravnom članstvu u EU.

"Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces suradnje s EU. Prepoznati su rezultati koje smo ostvarili i sada je jasno trasiran put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU", izjavio je Bećirović. Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ocijenio je otvaranje pregovora EU s BiH "povijesnom odlukom".

"Zahvale svim europskim liderima, a osobito Andreju Plenkoviću, i iskrene čestitke svima koji su svojim radom doprinijeli, osobito Borjani Krišto”, napisao je Čović na svom X profilu. Pri tome je objavio fotografiju iz središta Mostara s oslikanom zastavom Europske unije i natpisom "Budućnost je Europa".

Bošnjačko-građanski blok: Ponosni smo

Tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji oglasile su se zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli kako je otvaranje pregovora jedna od najznačajnijih političkih odluke za budućnost BiH još od stjecanja nezavisnosti.

"Ponosni smo što smo bili ona politička snaga koja je težinu donošenja ove odluke iznijela na svojim leđima. Napredak koji će uslijediti i koji će donijeti korist svim stanovnicima BiH će biti najbolja satisfakcija za odgovoran i predan rad i uloženi trud", stoji u izjavi SDP BiH, Naše stranke (NS) i Naroda i pravde (NiP).

Uvjereni su kako će se sada razlike između BiH i zemalja EU početi ubrzano smanjivati dok će europska budućnost značajnije povezati sve ljude u BiH, gdje god oni živjeli i kako god se izjašnjavali jer postoji konsenzus ogromne većine da Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti u EU.

Dodik: I dalje zadržavamo svoj nacionalni cilj

"To je nesumnjivo glavna motivacija za rad na daljnjem približavanju EU svakom onom političaru kojem je interes građana na prvom mjestu", navode stranke "trojke". Zadovoljstvo je iskazao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je poznat po euroskeptičnim stajalištima.

U povodu odluke Europskog vijeća ipak je kazao kako je pozdravlja i zahvaljuje vladama i parlamentima svih država članica. "Ta odluka priznanje je svim građanima i političkim snagama koje se uporno zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata", napisao je Dodik u poruci na društvenoj mreži X.

Dodao je ipak ocjenu kako u RS-u i dalje zadržavaju svoj "nacionalni cilj - da u 21. stoljeću Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom".