Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da su "neki dužnosnici stare američke administracije spriječili da ode u SAD" te najavljuje da u narednom vremenu neće koristiti putovnicu BiH i da će ga se javno odreći, jer ima putnu ispravu Srbije koju će koristiti.

Za vrijeme inauguracije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa ostat će u RS, jer nije dobio vizu za ulazak u SAD, gdje je trebalo, kako je navodio, nazočiti nekim aktivnostima u vrijeme inauguracije Trumpa, a tvrdi da je stara američka administracija nastojala na neki način spriječiti njegov odlazak u SAD, jer on nije želio da trguje interesima RS-a.

''Tražli su da prestanu aktivnosti u vezi s donošenjem zakona o Ustavnom sudu BiH i da se ogradim od politike SNSD-a oko našeg dokumenta političke procjene 2018., a što sam ja odbio'', utvrdio je Doidk u izjavi novinarima u Laktašima.

Kaže i da vjeruje da će sadašnja veleposlanca Maureene Cormack u BiH 'vrlo brzo otići' iz BiH nakon čega će se stvoriti uvjeti da dobije vize SAD-a.